Lumetorm 9-10. detsembril

Postitused kodumaal aset leidvate äikeste, keeristormide ja meid räsivate parasvöötmeliste tsüklonite kohta.
@Tallinn
Posts: 677
Joined: Tue Aug 22, 2006 9:51 pm

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by @Tallinn »

Põhja-Tallinnas on ikka räige torm. Mõõdukas lumesadu koos täieliku tormituulega. Käisin just poes autosse lumelabidat hankimas ning hea et üldse pärast välja sai. :shock: Nähtavus kohati ~100m.
Vähemalt Tallinnast saab EMHI plusspunktid kirja.
Image
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Tarmo Tanilsoo »

"Ringvaates" ka just ütles, et Tallinnas on üsna hullud liiklusolud. Siin lõunamaakondades on tuuled ajutiselt nõrgenenud, kuid arvatavasti tugevnevad taas öötundide jooksul.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Tarmo H »

Laupal algas sadu kuskil 8 paiku hommikul. Pidin sel ajal rattaga Türile tööle sõitma ja tee oli üsna sõidetav (kasutan metsavahelist kruusateed kus autoliiklust peaaegu polegi). Kuni lõunani oli sadu valdavalt nõrk. Pärastlõunal sadu järk-järgult tugevnes, samuti tõusis tuul. Kuna töötan siseruumides polnud mul eriti ülevaadet tormi arengust. Aga müügisaali laes asuva ventilatsioonikorstna alaosa sees asuv klapp kolksus tuule mõjul korstnas tekkiva hõrenduse tõttu ikka üsna tihedalt.
Õhtul kell 6 algas täiega "kolgata teekond" Laupale. ega rattaga eriti sõita ei saanudki, tänavad olid kõik lahti lükkamata ja lumepudru täis ja seda tuli taevast ikka üsna tihedalt juurde. Aga jah mõnes kohas ikka oli ka läbi suurte raskuste isegi võimalik sõita ja seda hoolikalt tasakaalu hoides. Seega ekstreemsport missugune! Linnast välja metsateele jõudes oli ainus eribevus vaid see et lund oli teel isegi rohkem ja see oli vähem segi põõratud ja kohati oli ka tuisanud. Mõnes kohas sai isegi mõnisada meetrit rattaga sõita, seda sõna otseses mõttes läbi lume kündes. Lund oli teel umbes 10 cm. sügavamale metsa jõudes tuisuvaalusid polnud küll aga oli teel olev paks lumi oluliseks takistuseks rattag sõitmiseks ja satast tuli enamuse teekonnast lükata käekõrval. Õnneks oli rattal ka tuli seega kottpimedust "nautima" ei pidanud ja oli näha kui tugavalt ikka sadas. Laupale lähemale jõudes saju intensiivsus üha suurenes ja metsa seest välja jõudes põlluvaheteele siis tervitasid mind kõigepealt tuisuvaalud aga samas tuult eriti polnud aga sadu oli väga tugev. Koduni oli veel umbes paar kilomeetrit ja väga "mõnus" oli tihedas lumesajus läbi hangede sumada. Aga jah aega võttis mis võttis aga koju jõudsin täieliku lumemehena.
Kui samas vaimus edasi sajab siis hommikuks võib ikka üsna ekstreem olemine väljas liigeldes olema saama ja ratta võib küll ära unustada et ka selline liiklusvahend olemas on,
Sadanud on siinkandis silma järgi hinnates tänasega vähamalt 8 cm, aga arvata on et tegelikkuses on sajukogus veelgi suurem.
Külma on hetkel -3,5 kraadi ja tuult peaaegu polegi. Tugev sadu jätkub.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Tanel
Posts: 546
Joined: Thu May 25, 2006 8:39 pm
Location: Suure-Jaani, Viljandimaa / Tartu
Contact:

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Tanel »

Vau, Türil on viimase tunniga tulnud 4,2 mm vee ekvivalendina! Aga see neetud Sürgavere radar ei taha ikka korralikult töötada. Huvitav tõesti, milles on probleemi?
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Tarmo H »

Vaatasin veidi aja eest üle ukse õue et pilti teha ja sain mingi valge ollusega vastu vahtimist. Tegin ka paar klõpsu ja mitte midagi peale lume pildile ei jäänud. Sadu on hetkel ülitugev. Sadu mis oli kojutuleku ajal oli on ikka köömes mis nüüd väljas toimub. Ei oska ette kujutadagi mis pilt hommikuks avaneda võib kui see Monika kavatseb samas vaimus edasi möllata. Ma ei imesta põrmugi kui homne tööleminek ära jääb.
Külma hetkel -4,9 kraadi.
Last edited by Tarmo H on Thu Dec 09, 2010 11:22 pm, edited 1 time in total.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
@Tallinn
Posts: 677
Joined: Tue Aug 22, 2006 9:51 pm

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by @Tallinn »

Uuuhh, olen linnast tagasi ja ilm on KOHUTAV, sõna otseses mõttes. See mis siin toimub on hullem kui 2008 novembris. Kusjuures kesklinnas on tsipa rahulikum kui siin pelgulinnas. Aga tõsiselt - 2008 sellist tuult ei olnud nagu siin praegu, see tuul nagu reaalselt murrab. :shock: Kõik prükkarid on ümber, sõle tänava kohal käib pidu - valgustid mis ripuvad, nagu lendaksid kohe minema. Tulin autoga ja eelnev kirjeldus on petlik ehk nähtavus kohati 5-10m. Kuigi 2008 oli rohkem lund ja sellist ühtlast lumemöllu siis sellist tuult vähemalt siin mereäärses kandis küll tollal polnud.

EMHI juhi kommentaar kell 21:08 !!!
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... 3&l=fplead
Image
käpa
Posts: 348
Joined: Mon Aug 13, 2007 5:39 pm
Location: Kilingi Nõmme

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by käpa »

Siin on täna juba maha tulnud 25 cm ja sajab ikka veel.
timpan
Posts: 104
Joined: Tue Aug 28, 2007 1:06 pm
Location: Tallinn. Kakumäe

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by timpan »

Pidi ju ennustuse järgi suurem sadu Lõuna-ja Ida Eestisse minema. Kui vaadata nüüd Testbed radarit ,http://testbed.fmi.fi/history_browser.php siis näeb kuidas üle Tallinna ja mujal PÕHJA-Eestis on kujunemas tugeva saju tsoon - aina kogub jõudu juurde - juba punased radarikajad! 2008. aasta 23.11 sellist asja polnud!!! Tuul on tõesti tormine ja käia vastu seda stiihiat ikka andis, kui mkell 21.30 õhtul koju tulin. (Elan Tallinna külje all).
Raul. K
Posts: 2057
Joined: Fri May 26, 2006 4:01 pm
Location: Tartu, Tähtvere

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Raul. K »

Tartu on tänasega lund juurde saanud umbes 20 cm. Hetkel sajab väga nõrgalt, samas lumi on kohev ja see annab paksust juurde. Tuul on päris vaikseks jäänud, ilmselt pole tsükloni kese enam kaugel. Nii et võrreldes teiste paikadega on minu kant kergelt pääsenud (nt tunniandmete järgi sadas Türil tunniga 7mm ja Põhja-Eestis on tuul kuni 25ms).

Tahtsin küsida, kas keegi äikest on näinud? Arvestades kohati väga tugevat lumesadu, peaks see võimalik olema.
@Tallinn
Posts: 677
Joined: Tue Aug 22, 2006 9:51 pm

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by @Tallinn »

Kusjuures ausalt öeldes nägin linnast tulema hakates taevas eredat sähvatust. No andke andeks milline idioot täna küll saluuti laseks ning mis see veel olla saaks. Aga sähvatus oli, 100% kindel pole millega tegu. Aga sajuala peakohal oli üsna tugev seega reaalne võimalus olemas.

edit: vool Tallinnas kõigub!
Image
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Tarmo H »

Türil kella 22 seisuga 7,1 mm sademeid tulnud :!: Ega jah reaalne pilt on ka jah seda sademetehulka väärt. Väljas kallab lund ikka meeletult ja tõusnud on ka tuul ja hanged õuel kerkivad silmnähtavalt ja suurimate kõrgus küündib juba meetrini. Käisin juba igaks juhuks ühe kõrvalhoone üht veidi katkist sarikat toestamas sest homme võib selleks juba hilja olla. Õues olles märkasin ühtäkki kuidas õuevalgustusena kasutatav halogeenvalgusti äkki tumedamalt põlema hakkas, siis taas normaalse heledusega ja siis äkki kustus. Elekter oli läinud. Samal ajal käis üle taeva sähvatus nagu oleks välku löönud. Äike see muidugi polnud vaid kuskil lähikonnas asuva kõrgepingeliini lühisest tekkinud elektrikaare kuma. Peale seda tuli elekter tagasi ja on tagasi siiani. Katkestus kestis vaid sekundi või paar.
Kui vaadata EMHI Sürgavere radari pilti siis näib et asun lumetormi epitsentris, sellest ka need suured sajuhulgad Türil.
Eks hommikul ole näha kmilline on pilt siis, praeguse sajutempo juures ei imesta ma põrmugi kui lagedal on 50 cm või enamgi lund.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Kaarel
Posts: 2574
Joined: Fri May 26, 2006 10:55 am
Location: Raplamaa,Valgu

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Kaarel »

2008 Aasta torm oli iseenesest nõrgem aga siinkandis järgnes tsükloni tagalas kohalik sadu, mis oli Liivi lahelt Raplamaa poole suunatud, ja tänu sellele tekkis eriolukord alles päev peale tormi, kus lund oli maas 30 cm (12 tunniga) ja lumi oli tollal kergelt sula, ehk täielik elamus. :)

Hetke seis tundub ka täieliku elamusena, kuna lund on maas üsna viisakalt ja sahad loomulikult ei liigu.
Sel aastal minul selle tormi ja lume vastu erilist vaimustust pole, karkudega on viimased 2 nädalat väga rõvedalt libe olnud. :D
tartumees
Posts: 75
Joined: Wed Jul 28, 2010 12:35 pm
Location: Tartu Kastani tn./Võrumaa.

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by tartumees »

Tere.Tartus praegu kerge lumesadu,tuult praktiliselt pole.Kena talveilm Külma 4,3 kraadi
Koit Kolga
Posts: 268
Joined: Tue Jun 12, 2007 10:35 pm
Location: Suuremõisa/Haapsalu
Contact:

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Koit Kolga »

mööönus üle hulga aja kõva torm kohe :shock: võimas värk -2,2 c
woofer haapsalu, ndv suuremõisa hiiumaa!
Kaivo
Posts: 251
Joined: Sun Dec 27, 2009 6:29 pm
Location: Tallinn

Re: Lumetorm 9-10. detsembril

Post by Kaivo »

Põhja-Tallinna piiril Tehnikas ikka mõnusalt möllab , nähtavus on peaaegu null.
Tuul on ka üpris tugev , akna taga pidevalt viliseb .
maja taga on peaaegu meetrised hunnikud , tuisust tekkinud .
EDIT : sadu on pikka aega juba tugev ja tugevneb vist veel , kui vaadata testbedi . (http://testbed.fmi.fi)
Post Reply