Automaatilmajaamad:

Postitused, mis ei ole seotud ülaltoodud teemadega ja/või ilmaga
Post Reply
seenno
Posts: 338
Joined: Sat Jul 29, 2006 12:59 pm
Location: Türi
Contact:

Automaatilmajaamad:

Post by seenno »

Kellel on kogemusi automaatilmajaamadega, mis firmade ja mis mudeleid olete kasutanud /kasutate? Ja kui töökindlad need on olnud ja kui hästi nad andmeid arvutisse näiteks salvestavad?
Äikest!
käpa
Posts: 348
Joined: Mon Aug 13, 2007 5:39 pm
Location: Kilingi Nõmme

Post by käpa »

Kust seda ilmajaama saada on ja palju maksab
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Post by Tarmo Tanilsoo »

käpa wrote:Kust seda ilmajaama saada on ja palju maksab
Antud juhul on küsimus selles, milliseid kogemusi on automaatilmajaamade kasutamisel, ning just ootakski neid arvmausavaldusi.

Minu teada mõned foorumiliikmed siin neid kasutavad, mis kogemused teil on?
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
Kaarel
Posts: 2574
Joined: Fri May 26, 2006 10:55 am
Location: Raplamaa,Valgu

Post by Kaarel »

käpa wrote:Kust seda ilmajaama saada on ja palju maksab
see on küll teemaväline aga ega ma kade vastama ei ole. :) http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-bin/ ... c=29a13b1c
tegu on siiski tevaloga lihtsalt ta uuenduse üle elanud.


endal nendega kahjuks kogemusi pole aga mine tea ehk peaks siiski muretsema endale 1 sellise selle aasta jooksul.
käpa
Posts: 348
Joined: Mon Aug 13, 2007 5:39 pm
Location: Kilingi Nõmme

Post by käpa »

Tänud!
Tanel
Posts: 546
Joined: Thu May 25, 2006 8:39 pm
Location: Suure-Jaani, Viljandimaa / Tartu
Contact:

Post by Tanel »

Minul on see jaam - http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-bin/ ... nr=615-218#
Kasutan seda alates 2006. a algusest, üldjoontes olen väga rahul, arvutisse salvestab ilusti. Oma mälu on seadmel ainult väga vähe - vist kõigest saja kilobaidi ringis (see tähendab siis seda ebamugavust, et tuleb pikema vahega salvestusintervall panna ja tihedamini arvutit käima panna).

Erroreid on selle ajaga ka omajagu olnud, näiteks, kui patareid hakkavad tühjaks saama õues oleval saatjal, läheb temperatuur väga ebaloomulikult kõrgeks. Mul on vahel selline jama ka, et kui liiga niiskeks läheb väljas, "kaotab" jaam tuuleanduri järelt ära. Ja sademetemõõtja ei tööta vahel ei tea mille pärast(talvel loomulikult mitte).

Kui veel mingeid küsimusi selle jaama kohta on, siis küsige aga :)
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Post by Tarmo H »

Ise kasutan automaatilmajaama WS-3600, selle kohta saab betist lähemalt uurida siit: http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-bin/ ... =18-000-03
Ostsin selle 2006. aasta mai lõpul sealtsamast Elfa elektroonika (endine Tevalo) netikaubamajast. Ise olen oma ostuga rahul. Räägin siis lähemalt kuidas see mul üles seatud on ja kuidas see ka toimib.
Ilmajaama emajaam on suure puuteekraaniga ja see on ühenduses arvutiga serial pordi (COM) kaudu. Elektritoide on kas komplektis oleva vooluadapteriga või 3 AA patareiga (Ise kasutan AA akusid, mida saab ilmajaam ka vooluvõrgus olles laadida). Välissensoreid on mul 3 eset: termo-hügromeeter, sademetemõõtja ja anemomeeter. Need 2 viimast on kaabliga (komplektis kaasas 10 meetrised kaablid) ühendatud termo-hügromeetriga. Kuigi termo-hügromeetri ja emajaama vaheline side käib raadio teel 433 MHz sagedusel, kasutan ise hoopis 4-soonelist datakaablit, nii on side kvaliteetsem ja ka sain nii loobuda termo-hügromeetri juures patareitoitest. Vookuvarustus käib nüüd termo-hügromeetrini ja sealt omakorda kaablite kaudu ka tuule ja sademetemõõtjani mõõda kaablit emajaamalt. Asi toimib väga edukalt ka voolukatkestuste korral sest siis saab kogu ilmajaam toite emajaamas olevatelt AA akudelt. Vooluvõrgu pinge taastumisel lülitub toide automaatselt ümber võrgutoitele.
Kuna olin sunnitud tuuleanduri ja sademeteanduri paigaldama kaugemale termo-hügromeetrist, tuli mul nende kaableid pikendada. Kuna tuule ja sademeteandur jäid üsna lähestikku, sain kasutada selleks pikenduseks 8-soonelist (mul oli ju vaja selleks 2X4 soont) arvutivõrgukaablit, mille ühendasin juba andurite kaablitega tavaliste 4-klemmiliste telefonipistikute abil (ilmajaama kõik pistikud on RJ-14 tüüpi (telefonipistikud), mis lihtsustas erinevate andurite kaablite ühendamist, kuna vastavaid pistikuid on saada igas elektrikaupluses. Ühendamisel tuli vaid jälgida kaablisoonte värvide kokkusobivust ja muud säärast. Kaablid kulgevad läbi õhu, hoonete ja mastide vahel.
Tuuleandur on mul paigaldatud 8 meetri kõrgusele lati otsa ja näitab tuule kiirust üsna täpselt. Tuuleanduriga pole mul seni mingeid probleeme olnud. Sademeteandur on sellesama masti alaosa külge kinnitatud ja see mast nende anduritega paikneb 30 m kaugusel termo-hügromeetrist. Viimane aga on umbes 40 m kaugusel toas olevast emajaamast.
Mis emajaama puutub, siis sellel on kasutusel ringmälu mis mahutab 1,5 ööpäeva vaatlusandmed (juhul kui vaatluste interval on seadistatud 1 minutilise sammuga, nagu minu jaamal), kui intervalli pikendada, siis mahub mälusse ka pikema perioodi andmed. Kui mälu täis saab ja neid vahepeal arvutisse ei salvestatata, sisi hakatakse automaatselt vanu andmeid järjest ära kustutama.
Vaatlusandmete arvutisse salvestamiseks ja töötlemiseks on jaamal kaasas programm Heavy Weather Pro, see võimaldab peale vaatlusandmete salvestamise ja töötlemise veel ka ilmajaama emajaama seadistada (vaatlusintervallid, alarmid jms). Lisaks on veel teisigi võimalusi, mida ma pole veel eriti kasutanud ega avastanud. Võimalusi on selle ilmajaamaga üsna palju ja harrastusvaatleja jaoks on kõigest sellest enam kui küll.
Teoreetiliselt on selle ilmajaamaga ka vaatlusandmeid edastada reaalajas internetti. Selleks on olemas netist tasuta allalaetav programm Heavy Weather Web Publisher. Ise ma seda võimalust pole veel kasutanud, põhjus selles et eriti ei jaga seda teemat ja pole mul kasutada ka ühtegi ftp serverit millesse neid andmeid lasta. Üks puudus selle netti striimimisega on ka see et sel juhul peab ka see arvuti pidevalt töös olema, millega see jaam ühenduses on.
Mis erroritesse puutub, siis on minu ilmajaamal kõige nõrgem lüli sademetemõõtja, mis enamvähem normaalselt toimib vaid suvel. Vahel on ette tulnud ka selliseid juhuseid kui terve ilmajaam kinni jookseb, kuid enamasti jaama restart aitab.
Aga üldiselt olen oma ilmajaamaga väga rahul ja soovitan seda ka teistele foorumi kasutajatele. Aga jah selle hind pole paraku kõikidele kättesaadav.
Võibolla lisan edaspidi ka mõned fotod oma ilmajaama andurite paigutusest ja kaablite ühendustest kuskile netti üles ja lingin siia teemasse.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Post Reply