Ennustame kevadet 2014

Ülipika ajaperioodi ennustused tulevad siia.
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by Tarmo Tanilsoo »

Ma olen väga lähedal ülipikkadele ennustustele moratooriumi kehtestamisele. Ka mina ei usu nendesse(ma usun vaevu isegi nädalast kaugemale vaatamisse.), eriti kui minnakse ülitäpseks(palju kaugemale tasemest niiskem kui keskmine, kuivem kui keskmine jm).

Eelmiste aastatega, kõrvutage julgelt. Aga kui algab jutt, et "juuni keskpaigas tabab Põhja-Euroopat ägedate äikesetormide laine" (eriti ilma paralleelaastaid jm välja toomata) siis ma tõmban joone liivale.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Need ülijulged prognoosid on erikEST-i kaubamärk - ma arvan, et ta võib endale lubada, eriti seltskonnas, kus inimesed juba teavad teda ja seda, kui täpsed on sellised prognoosid. Laiemale publikule küll tuleks moratoorselt selline võimalus tagasi põrgatada neile, kes proovivad taluvuspiire.
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re:

Post by Soebralik »

Jüri wrote:Need ülijulged prognoosid on erikEST-i kaubamärk - ma arvan, et ta võib endale lubada, eriti seltskonnas, kus inimesed juba teavad teda ja seda, kui täpsed on sellised prognoosid. Laiemale publikule küll tuleks moratoorselt selline võimalus tagasi põrgatada neile, kes proovivad taluvuspiire.
Vaatasin Sinu jutu peale tema talve ennustuse üle ja siin pole küll täpsusest juttu. Väga suures osas on ennustus mööda.
Ta ise vahel kriitika peale muigab, aga selle talve ennustus oli ikka täiesti mööda.
Kui ikka on näha, et täpsema ennustuse puhul ei suuda 50% tõeselt prognoosida, siis pole tegemist muuga, kui ennustustega, millel pole tõepõhja all.
Selliste ennustuste tõttu võiks loobuda sellest ja ennast veel pikalt harida elukoolis.
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by erikEST »

Ma vaatan ju erinevaid andmeid erinevatest allikatest tolle hetke olukorra ja seisu järgi. On olemas andmed golfi hoovuse tugevuse kohta, La Nina/El Nino tugevuse kohta, päiksetugevuse kohta, Atlandi ookeani vee temperatuuride kohta. Ma võtan tsenaariumi mis võiks "minu arvates" olla kõige tõenäolisem nende andmete põhjal. Ma kasutan ehk ikka veel liiga vähe erinevaid andmeid...vajab harjutamist see asi. Isegi superarvutitel on raske ilma ennustada, mis siis veel meil. Ma ei tee seda kui tõsist teadust vaid niisama hobi korras ja tundega, et "äkki õnnestub". Oleks ju tore. :) Las ma "ennustan." Nii mõnelgi tundub asja vastu huvi olevat. Las inimestel olla vaba sõna ja vaba voli tegutseda...igal pool kus sõnavabadust piiratakse on sellel omad tagajärjed, ehk suundumine keskkonda mis on oma suhtumises vaba. Igasuguste piirangute korral on see foorum minu mõistes "surnud" sel juhul.
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by vaatleja38 »

Asi tundub siin vaikselt üldse teemast kõrvale kalduvat. "kas on õige ennustaja või on ennustus mööda jne..." Tegelikult võiks siin näha erinevaid prognoose ja analüüse mitte kurtmist kui mööda ikka läheb. Vaikselt tekib tunne ,et olen sattunud ajalehe kommentaariumi.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by Jüri »

Vaatasin Sinu jutu peale tema talve ennustuse üle ja siin pole küll täpsusest juttu. Väga suures osas on ennustus mööda. - väär tõlgendus. Kui keegi küsib mingi asja, nt prognoosi kohta, kui täpne see on, siis ei tähenda täpne seda, et on täpne, vaid tuntakse huvi usaldusväärsuse kohta. Kui ma ütlen, et eks tema prognoose jälginud inimesed teavad, kui täpsed need on, siis see tähendabki seda, et jälgijatel on välja kujunenud mingi hinnang sellele, kas need on täpsed või mitte, aga ei tähenda, nagu ma oleksin väitnud, et on täpsed, st usaldusväärsed.

Tegelikult võiks siin näha erinevaid prognoose ja analüüse mitte kurtmist kui mööda ikka läheb. Vaikselt tekib tunne ,et olen sattunud ajalehe kommentaariumi. - mina näiteks ei tea, mis seal toimub, miks mitte siin foorumis seda arutada. Kelle süü see siis on, et siin pole teie arvates korda? Kurtmise peale kurdate ju ise, mitte ei püüa olukorda parandada - kurtmise asemel võiks siis olla nt teie tähelepanekute alusel mingi prognoos ja lõppu nt viide, et edaspidi sellised arutelusid ennustajate ebatäpsuse üle vältida, sest on tehtud uus teema vms.
ilmjainimesed.blogspot.com
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by Jüri »

Palun vabandust kõrvalekaldumise pärast, aga kuna pean oluliseks, siis toon järgneva siin ära. Igaks juhuks uurisin ka filoloogide käest, mida nad sõnakasutusest ja üldse viimastest kommentaaridest arvavad, sest äkki ma eksisin millegagi. Selline arvamus: Ei, sa ei teinud otseselt midagi valesti. Siin tuleb mängu see tarbetekstide toimetamise nõue, et tekst peab olema selgelt arusaadav ega tohi olla mitmemõtteline. Sinu lause on kena stiiliga, väga meeldiv. Ainult et inimesed mõistavad seda erinevalt.
Üldiselt on nii, et kui on kamp ühise teema huvilisi inimesi ja nad kõik on heatahtlikult ja positiivselt meelestatud, siis nad mõistavad keerukamaid ja/või mitmetimõistetavaid lauseid sarnaselt. Kui inimene on ebakindel, kaitsepositsioonil või ründab, siis rakenduvad ka tekstide mõistmisel tööle teistsugused mehhanismid.


Teemast uuesti. Ma loen erikESTi ennustusi huviga, sest on huvitavad ja ülijulged. Nende tõeväärtus või usaldusväärsus mulle huvi ei paku. Mul pole eelseisva suve või järelejäänud kevade osas mingit erilist arvamust - tuleb see, mis tulema peab, kõik on võimalik, nii et las see arvamuse kujundamine jääb kellelegi teisele. Kuna huvi on pikaajaliste prognooside vastu vahest isegi ülemääraselt suur, siis teinekord on vaja vastata sellistele küsimustele, aga siis annan viimasel ajal mitu varianti, las lugeja ise otsustab, mida ta usub.
ilmjainimesed.blogspot.com
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by vaatleja38 »

Täiesti õieti ütled: "Tuleb mis tulema peab". Nii ka ma oma ennustustega. Panen kirja selle mis sellel hetkel tundub õige olema ja vaatan mis saab. Siin kritiseeriti erikESTI ennustusi aga vaadake kasvõi mõnda varasema aasta suve ennustust näiteks. Alati ei peagi täppi minema. On olemas ka selline asi nagu KAOS-e teooria. Põhimõtteliselt suurem maavärin kuskil maailmanurgas võib juba järgmise kuu ilmaennustuse peapeale pöörata ja mitte ainult Eestis.
Ise aga kavatsengi jätkata stiilis: Normist soojem, või sajusem jne. Võimatu on näiteks isegi kuu ette pakkuda mis on ilm Jaanipäeval.Tähendab pakkuda saab aga kas ka pihta läheb....
erikEST tegi Juunikuu prognoosi ära aga ise ootan Maini sest mina isitlikult loen Juunit suvekuuks ja suve progoosi saan teha alles siis kui 1.mai ilm teada.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Aitäh. Kaoseteooriast soovitaks lugeda: http://www.inseneeria.ee/kaoseteooria-j ... uur-bluff/ (algajatele).
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by Soebralik »

Olgu või foorum surnud, aga siiski pole mõtet valedel lendu lasta. Kui ennustada ei oska, siis tuleb leida koht, kus saab niisama eksperimenteerida. Jah, Eesti inimene ei ela enam nii palju ilma järgi ja seetõttu pole ennustustel enam seda kaalu, mis sada aastat tagasi. Kuid siiski.
Eks tehtagu siia foorumisse alateema, kuhu saab lisada justnimelt ennustusi, mitte tõsiseid prognoose.

Mis puudutab foorumi "surma" või vaikust selles, siis on ju selgelt näha, et inimest huvitab vaid ekstreemsus ning ennustamine. Tõsist ilmahuvi ja selle kommenteerimist naljalt ei näe.
@Elva
Posts: 420
Joined: Fri Apr 30, 2010 2:42 pm
Location: Elva

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by @Elva »

Kas Ilmateenistuse prognoosid pole siis piisavalt tõsised? Ometigi lähevad need tihti sama mööda kui ülejäänutel, eriti viimasel ajal. Siis võib ka neile taotluse esitada, et nad oma "valed" lõpetaksid, ja kõigile teistele, kes neid voodoo ennustusi teevad. Siinkohal polegi peamine täpsus, vaid inimeste huvi nende vastu. Kui taoliste teemade lugemine üle jõu käib, siis ei pea ju seda vaevaks võtma.
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by Tarmo Tanilsoo »

Vähene aktiivsus või mitte, mingidki standardid peavad olema! Olgu, seekord las olla. Aga endiselt on tungiv soovitus mitte laskuda ülemäära detailidesse, mille täitumistõenäosus on nagunii väike - või mis on kliimat tundes ilmselge, et mingil ajapunktil toimub. Ja võiks tuua näiteid varasematest aastatest, mis ehk oodatavat stsenaariumi toetavad.

Paraku, igasuguste alternatiivsete ennustusviiside viljelejad on kahjuks ülipikad prognoosid minu silmis jäädavalt diskrediteerinud ning seetõttu kipun ka neile reageerima väga teravalt. Hea kui me nädala jagu ette nägemisegagi pihta juba saame. Ma saan aru, et on kannatamatus, inimesed tahavad aastat varakult ette planeerida, ning ega tegelikult tahaks isegi teada, mis mai lõpus ilmast saab, aga kannatust. Kui aeg tuleb kätte, eks näeme mis tegelikult tuleb.

Otsustasin samuti teha järeleandmise ning tõepoolest teha ülipikkadele ennustustele eraldi alamfoorumi, kuhu kohe pärast selle lisalõigu lõpetamist liigutan ka selle teema. Aga asi on väga katseajal.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by erikEST »

...voodoomaa... :D ...noo olgu siis nii. Vähemalt saab nalja edasi... :) Mõned võtavad ikka asja nii tõsiselt. Ei salli üldse selliseid inimesi kelle jaoks igasugune teisitimõtlemine, teistmoodi käitumine või teistmoodi elamine pinda käib. Kõigil on vabadus elada omamoodi. Igaüht võetakse sellisena nagu ta on. Ülipikkade ennustuse mõte ju ongi risk - vaadata, et kas tuleb ka midagi välja. Tavaliselt ei tule...see on Eesti kliima eripärä. Huvitav ja põnev ettevõtmine ju ikkagi. Endalegi ilma põnevam jälgida ja võrrelda seda sellega mis tegelikult on. Huvi selle vastu on (minu ennustuste vastu) ja miks siis mitte mõningast "hasarti " pakkuda - sest seda ju see teema on. See on omamoodi enda proovilepanek. Ma uurin erinevaid saite...ma näen omamoodi vaeva. See ei tule kuidagi mulle kahjuks (erinevalt kasiinomängust kus rahakaotus võib olla päri ränk) See pole nali, voodoo ega mingi nõiakunst. See on pigem hasart, huvi ja kompositsioon erinevatest hetkeseisudest vaatega tulevikku. :) Aaah...f**k it!!! Some people just don´t change... :P
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by Soebralik »

erikEST wrote:...voodoomaa... :D ...noo olgu siis nii. Vähemalt saab nalja edasi... :) Mõned võtavad ikka asja nii tõsiselt. Ei salli üldse selliseid inimesi kelle jaoks igasugune teisitimõtlemine, teistmoodi käitumine või teistmoodi elamine pinda käib. Kõigil on vabadus elada omamoodi. Igaüht võetakse sellisena nagu ta on. Ülipikkade ennustuse mõte ju ongi risk - vaadata, et kas tuleb ka midagi välja. Tavaliselt ei tule...see on Eesti kliima eripärä. Huvitav ja põnev ettevõtmine ju ikkagi. Endalegi ilma põnevam jälgida ja võrrelda seda sellega mis tegelikult on. Huvi selle vastu on (minu ennustuste vastu) ja miks siis mitte mõningast "hasarti " pakkuda - sest seda ju see teema on. See on omamoodi enda proovilepanek. Ma uurin erinevaid saite...ma näen omamoodi vaeva. See ei tule kuidagi mulle kahjuks (erinevalt kasiinomängust kus rahakaotus võib olla päri ränk) See pole nali, voodoo ega mingi nõiakunst. See on pigem hasart, huvi ja kompositsioon erinevatest hetkeseisudest vaatega tulevikku. :) Aaah...f**k it!!! Some people just don´t change... :P

Austatud erikEST, mõistan Sind paljuski, ometi tuntakse inimest tema kõnest. Kui ta tahab olla ennustaja, siis olgu, aga ka siis tuntakse teda tema kõnest. Kui mees või naine pole võimeline tõtt kõnelema, kuna ilm ei saagi seda lubada, siis kuidas edaspidi tema juttu võtta? Kes soovib olla prohvet, see ennustagu nagu prohvet, aga rääkigu oma ennustustes tõtt, vastasel juhul on ta valeprohvet.
Kindlasti katseta, arenda, õpi, võrdle jne, ka ennusta, aga siin oska piiri pidada, et kus, kuna ja kui palju. Ja kas ma ikka saan hakkama.
Mis teha, ilma tasub tõsiselt võtta, kuna me elame selles sünnist surmani.
Selline ennustamine on aga tõepoolest voodoo ehk ennustaja moodi ennustamine. Hea, et Tarmo teemasid ei kustutanud, vaid tekitas just vastava alateema. Päris ilma alla need ärgu jäägu. Küll aga võib see võtta sõna kõikjaql, kes tõepoolest väärib ilmstaadi nime, kuna ta ei ennusta üldiselt, vaid suudab mingid kindlad ajahetked oma ennustustega katta ja tema tabavusprotsent oleks vähemalt 50. Praegu on see meil 10% või siis liiga üldine.

Ja mis peamine, olgem alati ausalt enesekriitilised, see toob lugupidamise.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame kevadet 2014

Post by Soebralik »

@Elva wrote:Kas Ilmateenistuse prognoosid pole siis piisavalt tõsised? Ometigi lähevad need tihti sama mööda kui ülejäänutel, eriti viimasel ajal. Siis võib ka neile taotluse esitada, et nad oma "valed" lõpetaksid, ja kõigile teistele, kes neid voodoo ennustusi teevad. Siinkohal polegi peamine täpsus, vaid inimeste huvi nende vastu. Kui taoliste teemade lugemine üle jõu käib, siis ei pea ju seda vaevaks võtma.
Ilmateenistus ei ennusta, vaid prognoosib ja see on kõikidele teada, et üle kolme päeva ei suuda nemadki täpsed olla. Ja nad ka ei püüa seda. Kui viiendaks päevaks prognoosivadki üht ilma, aga homme selgub, et tuleb hoopis midagi muud, siis nad korrigeerivad oma prognoose. Ja meteoroloogid ka tunnistavad omi vigu.

Tule ja prognoosi ka kolme päeva ilma või hakka hoopis ennustama ja siis kriitika puhul pane käed kõrvadele.
Mulle ikka meenub Kuuse-taat, kes ka püüab olla ilmatark ja ajab oma pada ja eksib liialt sageli. Kuid kriitikat enese suhtes ta ei väljenda, vaid keskendub hoopis sellele kümnele protsendile, mis tal õnnestus.
Post Reply