Tornaado 23. juulil

Postitused kodumaal aset leidvate äikeste, keeristormide ja meid räsivate parasvöötmeliste tsüklonite kohta.
Post Reply
aikesefoob
Posts: 8
Joined: Thu Jul 28, 2011 7:35 pm

Tornaado 23. juulil

Post by aikesefoob »

https://www.facebook.com/photo.php?v=178575995607790

Rakvere külje all täna.. mahutan selle veel sellesse teemasse, kuigi kuupäevaks 23. juuli.
Äike
Posts: 208
Joined: Fri Jul 06, 2012 5:28 pm
Location: Jõgevamaa, Siimusti alevik
Contact:

Re: Tornaado 23. juulil

Post by Äike »

Kuulsin, et Haapsalus oli ka tornaado!
Kas maailmalõpp tulekul :D
Knut Nuudi
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Ei, info levib paremini ja kiiremini.
ilmjainimesed.blogspot.com
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Re:

Post by AikeseVideod »

Jüri wrote:Ei, info levib paremini ja kiiremini.
Millal neid viimati nii tihti oli? :roll:
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Vesipüksid on igal aastal Lääne-Eesti vetes täiesti tavalised nähtused. Kohalikud on nendega nii harjunud, et nendest ei vaevuta teatamagi. Samas peab arvestama sellega, et inimesed liiguvad järjest rohkem ringi, teadlikkus kasvab, rohkem on infokanaleid ja salvestusvahendeid ning seega satuvad neid nägema rohkem mittekohalikud, kes teatavad ja samal ajal, kes nendega harjunud, on mugavam nähtut edastada/teada anda. Seega ei väidaks, et sel aastal on neid enam. Ka saartel läbi viidud küsitlus kinnitas, et kes elavad ranniku lähedal, nii et näevad merele, ütlesid, et eeskätt augustis on need igaaastased. Ei näe põhjust, miks nad peaksid valetama.
Vesipükside tekkeks on vaja konvektsiooni vee kohal ja kiiret temperatuuri langust püstsuunas (jahedas õhumassis; kõiki vajalikke tingimusi ei loetle) ja konvektsiooni on suve teisel poolel ja sügisel ju mere kohal sageli. Sel aastal on võib-olla teistmoodi see, et väga jahe õhumass on nüüd juulis sageli olnud ja põhjustanud rannikualadel ja mere kohalgi konvektsiooni ning vesipükside hooaeg on alanud tavatult vara.
Maapükside (mittemesotsüklonaalsete tornaadode maismaa kohal) puhul ka pigem info leviku/kättesaadavuse küsimus + ahelreaktsioon, et ahhaa, nähti/saadi fotole või videole selline nähtus, olen ka näinud jne, sest ikkagi jõudsid tähelepanekud nii paljude inimesteni ja kui kuskil midagi oli, siis keegi ikka ilmselt nägi.
Igal juhul kokkuvõtteks, et isegi kui on sel aastal neid nähtusi rohkem, ei saa seda kinnitada ilma spetsiaalse uurimuseta, sest niisama arvamine, et ohh teateid hästi palju, järelikult on neid ebatavaliselt palju olnud, ei saa küll usaldusväärseks pidada ja siin tuleb ikkagi info leviku/kättesaadavuse küsimust tingimata arvestada. Väheusutav, et see üldse ei mõjuta (kui kiiresti ja kas üldse teated sellistest tähelepanekutest ilma fotokate, Interneti, Facebooki jmt leviksid?).
ilmjainimesed.blogspot.com
kerdoS
Posts: 4
Joined: Thu Jul 19, 2012 2:58 pm
Location: Viljandimaa Võhma

Re: Tornaado 23. juulil

Post by kerdoS »

Tere!,
See ei lähe eriti teemasse, aga, olen uus siin, et mis sellel lehel: http://meteo.fi/et/gfs/baltic/lftx.html need laigud täpslt nagu on ?
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Re: Tornaado 23. juulil

Post by Tarmo Tanilsoo »

kerdoS wrote:Tere!,
See ei lähe eriti teemasse, aga, olen uus siin, et mis sellel lehel: http://meteo.fi/et/gfs/baltic/lftx.html need laigud täpslt nagu on ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Lifted_index - See on üks ebastabiilsusindeks. Täpsemalt öeldes konkreetse kõrgustasemel oleva õhu [keskkonna] temperatuuri ning sinna adiabaatiliselt tõstetud õhumassi temperatuuri vahe. Kogu informatsioon selle indeksi ja selle interpreteerimise kohta on internetist kenasti saadav. Ma ei taha halvasti öelda ja kehva esmamuljet jätta, aga kui ikka väga ei mõista, mida miski parameeter tingimata tähendab, siis ei tasu neid vaatama hakatagi, tekitab vaid segadust. Ja sellega loen ma selle teemavälisuse lõpetatuks.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
Post Reply