2008 suvi

Postitused sademete kohta
Post Reply
siim123
Posts: 6
Joined: Sat Jun 07, 2008 9:54 am

2008 suvi

Post by siim123 »

Mida arvata sellest suvest ja tulevatest suvekuudest? Pööripäeval kiskus tuule lääneloodesse ja tsüklonid aina tulevad. Mina panin oma ennustuse täppi, mida ma siin forumis pool kuud tagasi teada andsin, et sellest suvest tuleb pikk sügis. Igatahes selle aasta jaanipäev on koledaim, mida oma elus näinud olen.
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Post by Tarmo Tanilsoo »

Sajuseks on ilm läinud tõepoolest ning täna oli õhutemperatuur ka sügisene. Samas on see vaid ajutine ning juba nädala teisel poolel peaks ilm natuke soojenema.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
Kaarel
Posts: 2574
Joined: Fri May 26, 2006 10:55 am
Location: Raplamaa,Valgu

Post by Kaarel »

ega jah... see, et suvel on vihmasemaid ja põuasemaid perioode on elementaarne. See, et siin nüüd paar nädalat natuke vihma tilgutanud on ei tähenda veel sügist.


Eestlasel on millegi pärast alati häda kui on sooja üle 30 kraadi siis kirutakse, et jälle nõme ilm ja tahaks vihma ja kui on jahe ja sajab siis kirutakse, et tahaks päikest ja soojust. Huvitav millest see tuleneb üldse?
siim123
Posts: 6
Joined: Sat Jun 07, 2008 9:54 am

tere

Post by siim123 »

Eks ta tuleb sellest, et pole harjutud pika ja stabiilse ilmaga ja kui midagi on liiga palju, siis tahetakse juba vaheldust. Minu poolest võiks aasta läbi iga päev olla üle 20 kraadi. Viimastel aastatel ongi nii, et kui sajab, siis uputab ja kui paistab päike, siis kõik kõrbeb (2006). Nüüd juuli algusks lubab ilusamat ilma, kuna jaanuari algul oli vähe külmem, siis on lootust sellele. Aga sealt edasi ei ole eriti midagi loota, sest märtsi viimase päeva ja 6 aprilli äike on kui needuseks. Kõik kolm aastat, kus on enne jüripäeva äiikest tulnud, on äärmiselt kehvad olnud (87, 98, 04, ja nüüdne 08). Küünlapäeva järgi peaks aga ilus juuli, august tulema, aga selle järgi ta enam ei käi. Näiteks 93 aastal oli selgeim küünlapäev, mida mäletan ja suvi oli sajune.
Henri
Posts: 149
Joined: Tue Mar 11, 2008 9:51 am
Location: Raplamaa:Alu

Post by Henri »

meil sadas seal padukat kuskil kell 01.45 hakkas vihma uuesti sadama
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Post by Tarmo Tanilsoo »

Antud juhul käis jutt pigem hinnangutest edasise suve toimumise kohta, mitte hetkeolust...
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
soul
Posts: 142
Joined: Tue Oct 17, 2006 5:13 pm
Location: Tartu

Post by soul »

@Tallinn
Posts: 677
Joined: Tue Aug 22, 2006 9:51 pm

Post by @Tallinn »

Ei usu mina mingit ilmatarkade juttu mitte kunagi. Väga lihtne on täppi või siis mööda panna selle ennustamisega. Üritaks ennem siiski õigesti lähipäevade prognoose ennustada ja siis kaugemale vaadata. Samas jah, suvi on iga aasta soe ja vihmane. Soojem kui talvel kindlasti. Kusjuures kevad ja sügis samuti. Lund tuleb meil iga aastaga aina vähem, natuke talvisemaks läheb ilm võimsamate tsüklonitega nagu märtsis. Globaalne soojenemine teeb oma töö. Minu andmetel ja teadmistel ennustaks mina aga hoopis tulevaseks sügiseks ilma. Alguses lubaks kõrgemaid ja hiljem madalamaid temperatuure. Samuti näen ma seda, et tuleb vihma. Natuke ka kõvemat tuult ning lehed langevad.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Ükskõik kuidas selle rahvaennustamisega ka pole, ei anna see siiski õigust kellegi kallal lõõpida või muul moel naeruvääristada, foorum pole selleks siiski mõeldud. Igaühele jäägu oma arvamus, iseasi, kui tegemist on kontstruktiivse kriitikaga.
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: 2008 suvi

Post by Soebralik »

Sa Siim saad nii mõnestki asjast hästi aru ning oskad märkide järgi natuke ilma ennustada. Kuid ära kunagi liiga palju võrdle kas siis suve talvega või vastupidi. Samas vanarahva tarkust ja teadmisi ei tohi põlata, sest nende ajal ilmaennustus puudus, pidid ise mitmesuguseid loodusnähtuseid jälgima ja oma töid selle järgi sättima. Aga vahel eksisid ka nemad.
Mina jälgin ka pidevalt loodust ja ilmastikku ning tean, et väga täpselt pole võimalik ennustada.
Ise ootan ka nüüd soojemaid ilmu, kuid see ütlus ei tähenda suurt midagi, sest juuli on ju alati meil kõige soojem kuu.
Samas ei soovi Sinu innukust ja jälgimisvõimet maha teha, eks õpi ja arene edasi.
Meevaras
Posts: 167
Joined: Sun May 28, 2006 3:04 pm

Re: 2008 suvi

Post by Meevaras »

Eks need ilmatargad vanarahvatarkuste järgi neid prognoose tee: Kui talvel palju härmatist siis tuleb suvel palju äikest, kui pihlakatel palju marju tuleb tuuline ja sajune sügis jne jne..näiteid on palju ja eri piirkondades erinevad tarkused. Niipalju kui ma olen aga eakamatelt inimestelt kuulnud siis tõepoolest vanasti need ennustused ka enamsti pidasid paika, ega muidu poleks neid tarkusi ka edasi antud.
Tänapäeval aga nende märkide järgi ennustada on sisuliselt sama mis lotot mängida, võib täppi minna aga enamjaolt ei lähe.Üks mis kindel on see et kliima on muutumas kiiremini kui ei iialgi varem.Olen ise tühised15 aastat ilmaolude märkmeid kogunud ja ainuüksi selle ajaga on ikka muutused selgelt näha. Väike näide ka elust enesest. Mitte kunagi varem ei ole olnud sellist talve minu elu jooksul( aastast 81 kuni tänaseni) et mul poleks olnud vaja lumesahka teed lahti lükkama kutsuda aga see talv tõesti ei olnud vaja. Kui talvel on tavaline temperatuur keskpäeval +5 kraadi ja suvel +15 nagu hetkel siis võib vaid oletada milline aastaringne niiske sügis meid tulevikus ees ootab. Ookeanid soojenevad ja tsüklonid muutuvad jõulisemaks, jõudes siia ka suvel tuues meile sellist "mõnusat" tänast ilma.
Enivei tahtsin sellega lihtsalt seda õelda et ei maksa neid ilmatarku tümitada selle eest et neil ennustus täppi ei lähe, küll aga võiks nad ka ise sellest aru saada et vanamoodne ennustus ei toimi enam ammu.
Mis eelolevasse suvesse puutub siis ma teen ka oma pakkumise ja arvan et 2-3 nädalat ikka suveilma tuleb nagu need viimased suved kippunud olema ja kui ei tule siis vähemalt jälle jutu-ja kirumisteemat kui jube see Eestimaa kliima ikka on.
Päikest!
Post Reply