Kuivus Kesk-Eestis

Postitused ilmast üldiselt
Post Reply
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Kuivus Kesk-Eestis

Post by Tarmo H »

Huvitav oleks teada kuidas on lood ülejäänud Eestis kuid siin on olukord niiskusega pinnases küll üsna nigelaks muutunud. Korralikult pole siinkandis enam sadanud paar kuud. Selle ajavahemiku jooksul on sadanud vaid 10 mm vast, pool sellest kogusest mõõdunud nädalavahetusel ja käesoleva alguses. Maapind on seega tuhkkuiv ja külvatud teravili ei taha tärkama hakata eriti. Tänane ilm on olnud ka üsna tuuline ja kuna mu kodu ümbruses on üsna suured alad haritud põldusid kus pole veel midagi tärkama hakata, siis keerutas tuul põldudelt tolmu kõrgele õhku ja viis selle siis põllult minema sadade meetrite või isegi kilomeetrite kaugusele. Vaatepilt on üsna efektne, kuid mitte eriti meeldiv põllumehele, kes seda põldu omab.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Meevaras
Posts: 167
Joined: Sun May 28, 2006 3:04 pm

Post by Meevaras »

Ka Hiiumaal kimbutab põud tugevasti, panin täna kartulid maha ja põld tolmab nii mis kole kuigi on alles mai lõpp. Viimastel aastatel on see juba traditsiooniks kujunenud et kevad siin on kuiv ja külm.
Vaatlesin juba tunde tagasi et miks idataevas pruunikas vines püsib, samas kui ilmakaardid näitavad sealpool päikesepaistet, nüüd siis selge et kirdetuul kannab Vihterpalust suitsu siiapoole. Ei saa küll aru mis inimestel arus on et sellise tuulise ja kuiva ilmaga tuld tehakse, muidugi on ka võimalus et eksinud säde traktori summutist vms, igaljuhul jõudu pritsumeestele sest 400 ha põlevat metsa sellise tuulega saab olema mitmete päevade töö.
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Post by Tarmo H »

Tugev tuul ja sellest tingitud pinnasetuisk endiselt jätkuvad. Mõni ime vaid et siinkandis pole veel metsatulekahjusid, sest tuleohu indeks ongi just siinkandis kõrgeim Eestis.
Lisan siia ka ühe üleeile tehtud foto tolmutormist, mis jääb minu kodust paarsada meetrit läände.
http://nagi.ee/photos/photo_sizes.php?id=5766255&size=l
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Post Reply