Ennustame talve 2014/15

Ülipika ajaperioodi ennustused tulevad siia.
Post Reply
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Ennustame talve 2014/15

Post by AikeseVideod »

Kuna talve ennustamine on lahti läinud ja sügis võtab võimust, siis oleks aeg liikuda edasi. Võib ennustada ise või võrrelda ja arutada teiste ennustuste kohta.

USA ilmajaam: sügis tuleb Euroopas tavapärasest soojem, oodata on järjekordset pehmet talve
http://ilmateade.delfi.ee/uudised/usa-i ... d=69877325

Euroopat võib tabada viimase 30 aasta kõige külmem talv?
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 19144.html

Kuigi tegemist on nüüd Voodoomaaga, siis järgmine ikka seda:
Tarmo Tanilsoo wrote:Ning omapoolse ennustusega välja tulete, siis kirjutate mõne sõnaga välja ka metoodika, mille põhjal on see tehtud ja miks selline seisukoht on.
Last edited by AikeseVideod on Sun Nov 23, 2014 7:58 am, edited 5 times in total.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by vaatleja38 »

Aeg teha ka omapoolne PROGNOOS talveks
DETSEMBER:
Peaks olema viimane kuu sellest tsüklist mis on oluliselt normist soojem. Nii kaks - kolm kraadi tuleb normist soojem ja seda rohkem kuu 1.pooles. Kuu teine pool kaldub juba natuke talvisemaks. Seega omalt poolt prognoosin valgeid jõule. Ka esimesed tõsised tormid peaks kohale jõudma aga mingeid hulle üle 30 m/s sellel talvel ilmselt ei näegi. Sajab normist rohkem ja eelkõige kuu esimesel poolel veel vihmana.
EDIT: Valged jõulud tulid ja samas kuu tuli normist soojem seega selle kuu ennustus läks enamvähem pihta.
JAANUAR ja VEEBRUAR
võib panna ühte patta. mõlemad tulevad ka normist soojemad kuud aga ainult kraadikese või nii. Seega tuleb üsna normaalne temperatuur - ei liiga külm ega liiga soe keskmise järgi. Eks sulaperioode lööb ka vahele ja mõned -25 päevad ka aga suurem number saab olema hoopis nendel kahel kuul olema lumega ja lörtsiga. Seda saab olema korralikult sest ,et tihti kulgevad madalrõhkkonnad otse üle Eesti loodest kagusse.
Lund võib liigagi saada kuna kevadel peaks kõikide arvestuste järgi tulema viimaste aastate suurim suurvesi aga kuna siiani pole midagi olulist sadanud siis taeva see sadu ei jää ja loodusmärkide järgi tuleb kevadine vesi talvel tahkena.
EDIT: Jaanuariga sai liiga pessimistlik oldud - tuli veel soojem ja enamus sadusi maha ei jäänud kuigi sadas jah normist rohkem(enda vaatluste järgi 150%) Seega mitte eriti täkkesse ja ka hetkeseisuga (7.veeb) tundub Veebruar tulema normist oluliselt soojem ja tõsine talvekülmalaine tundubki jäävat taevasse. Ehk siiski saab niipalju tahkeid sademeid maha ,et kevadiseks suurveeks ka midagi jääb. Seega Jaanuar ja Veebruar temperatuuri osas puusse.
Last edited by vaatleja38 on Sat Feb 07, 2015 10:21 pm, edited 1 time in total.
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by erikEST »

Tervist rahvas. Pole kaua aega sõna võtnud aga nüüd olen taaskord natuke voodomaad ja tulevikku uurinud. Elnino indeks on püsinud neutraalsena ja on muutumas pigem positiivseks ja ElNino poole kevade poole. NAO indeks on püsinud neutraalsena või kergelt negatiivne. Atlandi ookeani temperatuurid on olnud tavapärased ja golfi hoovuse omad madalamad. Päike on hetkel ebatavaliselt aktiivne. Mida siis võiks tulkeva talve kohta kokkuvõtvalt öelda. Üldjoontes tuleb üllatuslikult erinevatele arvamustele meedias minu arvates küllaltki külm ja lumerohke talv seda siis jaanuarist alates.

Detsember 2014: Üldjoontes vahelduvad külmemad ja selgemad perioodid tuulisemate ja lörtsi/vihmasajusematega. Kuu alguses on oodata vihma/ lörtsisadusid ja tugevamaid tuuli. Kuu keskel muutub olukord korraks rahulikumaks ja temperatuurid on enamasti nulli ümber või natuke alla selle. Enne jõule on oodata külma õhu sissetungi kirdest, ent edelast ründab vastu soojem õhumass ja võimalik et satume korraks üsnagi võimsa tsükloni meelevalda mis meile kõva tuisu ja lume/lörtsisaju kaasa toob. Rasket lund võib tulla 20cm jagu. Jõuludel läheb korraks sulale ja temperatuur tõuseb plusspoolele. Jahenema hakkab aasta lõpu poole. Venemaalt sirutub meile kõrgrõhkkonna külmem serv ja temperatuur langeb nullist allapoole -5...-10 kraadini.

Jaanuar 2015: Kuna külm sirutub kaugele lõunasse siis on tormisem just meist lõuna pool Vahemere kandis.Jaanuari alguses on rahulik talveilm. Vahel sajab vähest lund. Temperatuur püsib -5...-15 kandis. Ei ole välistatud külmemad päevad Venemaalt saabuva külmema õhumassi korral. Kuu keskel muutub ilm rahutumaks ja tuisusemaks. Lõunast üritab peale suruda soojem õhumass aga põhjas seisab külmem visalt vastas. See võib tekitada aktiivse lõunatsükloni ja tuua kaasa võimsa lumetormi mis vältab mitu päeva ja toob kaasa liikluses paraja kaose. Pole välistatud Padaoru sarnane juhtum kus inimesed on paksu lume sees vangis...ööpäevaga 20-40cm lund. Tuisuseid päevi tuleb veel ka edaspidigi aga lumekogused ei ole siis enam eriti suured vaid hootised ja kohatised. Tugevneb kõrgrõhkkond ja ilm külmeneb veelgi. Öösel pole välistatud ka -30C. Koos kõleda tuulega on õues liikumine päris karm tegevus.

Veebruar 2015: Veebruari alguses tuul nõrgeneb aga pakane hakkab oma räigemaid hambaid näitama. Venemaalt keerab peale ekstreemselt külm õhumass. Pole välistatud temperatuurid -40. Heal juhul need Eestisse ei jõua aga ilmakaardil meie lähiümbruses on sellised näidud kas Lääne-Venemaal või Soomes olemas. Kuu keskpaigast murrab ennast läbi läänevool ja ilm muutub tunduvalt soojemaks. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja vihma mis teed väga libedaks muudavad kuna öösel külmetab ja päeval sulatab. Kuu lõpus on võimalik jällegi tõsisema külmalaine saabumine koos sellele eelneva tugevama tormiga mis toob meile kaasa alguses tugeva lörtsisaju, seejärel lumesaju.
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by AikeseVideod »

Euroopat võib tabada viimase 30 aasta kõige külmem talv? - http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 19144.html
Tegemist siiski libauudisega.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
katariinaKK
Posts: 1
Joined: Mon Nov 24, 2014 9:29 pm

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by katariinaKK »

Hetkel on ennustused üsna vastuolulised ja seega ei teagi, mida uskuda. Jõulud võiksid siiski valged tulla ja ülejäänud talv pärast seda võiks olla soe :).
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by Soebralik »

katariinaKK wrote:Hetkel on ennustused üsna vastuolulised ja seega ei teagi, mida uskuda. Jõulud võiksid siiski valged tulla ja ülejäänud talv pärast seda võiks olla soe :).
See näitabki, et ennustamised on "voodoomaa". Mõningane tabamus ei muuda tegelikult midagi.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by Soebralik »

Vaatleja 38, pole õige oma ennustuspostitusi muuta. Läheb mööda, siis läheb mööda.
Kirjutame algul üht, siis muudame ära. Ei saa keegi kontrollida, kas ennustasid täpselt, valesti või enam-vähem.
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by vaatleja38 »

Ega ma ennustust muutnud polegi - lihtsalt talve lõppemise lähenedes otsustasin kommentaariks lisada kuidas nagu tegelikkus siis lõpuks oli. Inimestel on teinekord ilma suhtes väga lühike mälu.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by Soebralik »

Eks ilma mäletamegi üldjuhul vaid läbi äärmuste ja isiklike läbielamiste. Kui on talvel nädal aega -30, muidu pehme, siis ometi räägitaks hiljem külmast talvest jne.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by Soebralik »

Aga jah, talvega panid siinsed pea-ennustajad mööda. Kardan aga seda, et märtsis võib teha ühe korralikuma talve veel, koos külmemate ilmade ja lumega. Aga selleks peab tuule suund muutuma ja loodan, et seda ei juhtu. Aga segane talv on ikka selline, et kevad ja suvigi kannatavad selle järel.
@Elva
Posts: 420
Joined: Fri Apr 30, 2010 2:42 pm
Location: Elva

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by @Elva »

Soebralik wrote:Aga segane talv on ikka selline, et kevad ja suvigi kannatavad selle järel.
Tagasilööke tuleb peaaegu alati ette, täpselt samamoodi ka külmade talvede järel. Võtame näitena Võru kõigi aegade pakaselisema(1941/1942) ja pehmema(2007/2008) talve ning neile järgneva kevade ja suve.

1941/1942 talvele järgnes aegade teine kõige külmem märts, keskmisest külmem aprill, keskmisest külmem mai, keskmisest külmem juuni, keskmisest külmem juuli ja tavapärane august.
2007/2008 talvele järgnes keskmisest soojem märts, keskmisest soojem aprill, tavapärane mai, tavapärane juuni, tavapärane juuli ja tavapärane august.

Võin veel hulgaliselt näiteid tuua, et nii palju kui on külmasid kevadeid/suvesid sooja talve järel, on neid sama palju ka külma talve järel.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Re: Ennustame talve 2014/15

Post by Jüri »

Eesti ilm ja ilmastik on muutlik. Sellist asja ei ole, et nt nmärtsis läheb ilm kevadiseks ja täiesti ühtlaselt kulgeb niiviisi suvesse. See (ilma muutlikkus) ei olene üldse sellest, kas talv oli soe või külm või kas kevad oli varajane või hiline - Läänemere idakaldal on lihtsalt ilmastik muutlik ja sinna pole midagi teha. Ühetaolist või väga regulaarsete muutustega ilmastikku tasub otsida kohati troopikast, mõnelt poolt mandri sisealadelt jm kaugetest kohtadest.
Tsirkulatsioon kui looduse muutlik komponent tuleb eriti teravalt esile keskmistel laiustel. Nii ka siin. Varakevad (seal, kus lumi sulamata, veel kevadtalv) on sel korral olnud üllatavalt stabiilne, kuid võib olla siiski kuu keskpaigaks muutub, eks seda peab näitama aeg.
ilmjainimesed.blogspot.com
Post Reply