Ennustame suve 2014

Ülipika ajaperioodi ennustused tulevad siia.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Re: Ennustame suve 2014

Post by Jüri »

Ilmateenistus teeb kuuprognoose juba mitmeid aastaid jah. Muide, nad hiljuti korrigeerisid seda, eelmine versioon on saadaval siit: http://ilm.ee/index.php?512458 ja võrrelge siis praegusega.

Jah, see on küll õige, et juuni esimese poolel umbes nädal aega kestnud suvisest ilmast on viimase paari nädala jahe või külm ja sajune ilm märksa võimsam olnud, nii et juuni keskmine võib pikaajalisest keskmisest märgatavalt madalam tulla, samas on seda hinnata üksnes tunde põhjal keeruline. Seega tuleb kuu kokkuvõte siiski ära oodata.
Mai lõpus ja ilmselt ka 10. juuni paiku oli mõni veekogu kindlasti soojenenud enam kui 20-kraadini. Enne mai lõpu jahenemist sai käidud isegi Saarejärves ujumas ja seal oli veetemperatuur 22 kraadi, nii et on ka päris soe see vesi mingitel päevadel olnud. Lisaks huvitav teade Andineemelt: Andineemel vesi 21 ja esimene ujumine tehtud., mis tundus uskumatu, sest kaks nädalat väga jahedaid ilmu peaks ju ometi vett jahutama, aga aru pärides vastati nii: Mul oli kraadiklaas kaasa,ega muidu ei teaks täpselt öelda aga vesi oli üllatuseks soe,poleks ise uskunud,ainuke miinus oli jahedam õhk ehk 17 soojakraadi. Ega ma ja 3 väikest poissi külma vette ei läheks,küllap tuul puhus pinnavee randa kokku mis muidugi ei pruugi sinna jääda kui tuul pöördub aga vähemalt olen selle suve vees käinud kui isegi enam sooja vett sel suvel ei tule.
Sademetest, et väga sajune on olnud ilmselt Ida- ja Lõuna-Eestis (sellest ka oli juba juttu), sest siin Laagris on kuivi ja isegi päikeselisi päevi päris palju olnud ja on isegi taimi vaja olnud aias kasta, nii et see võib tunduda uskumatu, aga ootaks isegi rohkem/sagedamini vihma. Üks tuttav käis sel nädalal, kui lund sadas, saarte lääneosas nädalasel jalgrattamatkal. Ta ütles, et pea kõik päevad päikeselised ja sademeid vist polnud üldse, ainult ilm oli külm ja tuuline. Kurtmisi, et vihma on liiga vähe, on tulnud just saartelt. Eilegi kirjutati FB-s: Hiiumaalt vaadates ütleks teisiti - kui veab, siis tuleb meile sealt homme vihma Täitsa vaja oleks. Sademed muidugi ongi ruumiliselt väga varieeruvad, aga siin ikkagi märgiks ära, et isegi kui on väga niiske periood, leidub ikka kohti, kuhu sademed mitte kuidagi ei jõua. Ilmselt rannikualadel ja saartel on see kevadel ja varasuvel eriti terav teema, et sademeid vähe.

Kuigi nüüd läks veidi soojemaks, on selle sooja toojaks läänetsüklonid. Pilvise ja sajuse ilmaga pole ilmselt soojem õhumass kuigivõrd tajutav, ehkki ööd peaksid küll soojemad olema. Nädala lõpuks näitavad prognoosid justkui sooja, isegi leitsakulise ilma saabumist. Selle kohta julgeks midagi täpsemalt öelda alles 30. juunil, kui on selgeks saanud prognooside stabiilsus selliste arengute osas.
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame suve 2014

Post by Soebralik »

Tarmolt sain siis teada, et meil sadas juunis 160 mm. Ikka korralik ujutamine.
Võrumaalt sain siis aga teada, et neil oli nädal tagasi kahel varahommikul maa valge.
Loodan, et vaatleja pani ikka augustiga mööda. Heas lootuses ja mõttes loodan seda. Kuigi eelmine sügis jäi kuivaks ning kevadised suurveed jäid olemata, siis nüüd on veekogudes vett taas piisavalt ja kaevud täis ning aitab sellest.
Kui kauget minevikku meenutada, siis 1696 ja 1697 suved olid sellised, kus pea iga päev sadas ja oli nii jahe nagu meil juunis. Kuna siis sõltus inimene otseselt ilmast, tõi see kaasa katastroofi, meie ajal pole seda karta.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Nojah, seda võiski arvata, et kuu alguse kuumalaine tegi oma töö ja mingit rekordkülma juunit keskmise järgi ei tulnud: http://www.ilmateenistus.ee/kliima/kuukokkuvotted/. Mõnes kohas võis muidugi erinevus pikaajalisest keskmisest ulatuda ka 2-3 kraadini. Märkima peaks veel seda, et seal on antud nn normiks vaid üks arv, mitte vahemik - loodusele on omane varieeruvus ja selline üks kategooriliselt keskmine arv on muidugi väär, vaid tuleb anda mingi vahemik, nt 14-15 kraadi (või 14,5±0,5°C) ja alles siis saab hakata hindama, kas kuu oli siis pikaajalisest keskmisest soojem või külmem.

Väga tõenäoliselt ei jätka juuli sellises külmas, vaid prognoosid on peatselt algava leitsaku suhtes endiselt väga stabiilsed ja et see kuumus (st temp. üle 25°C) kestab mitu päeva. NOAA järgi http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/product ... onInd1.gif peaks juuli tulema jahedapoolne - ilmselt pole arvutustesse haaratud algavat kuumaperioodi, sest see tasakaalustab üsna efektiivselt pikaajalisest keskmisest jahedama perioodi.
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame suve 2014

Post by Soebralik »

Ilmateenistus prognoosib nädala lõpuks tõesti sooja. Aga esimene juuli algas ka väga tugeva vihmaga ja minu juures on momendil vaid 7 kraadi sooja.
Tim
Posts: 187
Joined: Wed May 27, 2009 11:52 am
Location: Sangaste/Tõrva, Valgamaa

Re: Ennustame suve 2014

Post by Tim »

Siiski, 13°C on juunikuu kohta üpriski jahe. Veidi kõrgemana hoidis seda ehk vaid asjaolu, et öökülmasid sisuliselt ei olnud. Seda võib aga omakorda siduda sademete hulgaga, mis ületas kolmandiku võrra normi. Nii et kusagil pidi siis ikka korralikult alla tulema, kuivõrd mõnedel oli siin väidetavalt probleeme, et aeda kastetud ei saa. Minu lillepeenrad ja kartulivaod on igatahes läbi vettinud, eriti pärast tänast.
Hämmastav on ka see, et juuni madalaimad temperatuurid, sealhulgas Väike-Maarjas mõõdetud 0,3°C, jäid enamasti just 17. juuni keskpäevasesse aega.
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame suve 2014

Post by vaatleja38 »

Juuni tuli jah isegi veel jahedam kui ootasin. Arvasin pigem normi piires kuud tulema mis oleks niigi jahe viimase aja soojade juunide kõrval ( eriti 2011, 2013). Oma vaatluskohas tuli kuu sajuhulgaks 130 mm.
Endiselt ootan sooja Juulit aga võrdlus 2010 aastaga oli vist natuke liiast. Pigem ka Juulit tuleks võrrelda 2003 aastaga.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame suve 2014

Post by Soebralik »

vaatleja38 wrote:Juuni tuli jah isegi veel jahedam kui ootasin. Arvasin pigem normi piires kuud tulema mis oleks niigi jahe viimase aja soojade juunide kõrval ( eriti 2011, 2013). Oma vaatluskohas tuli kuu sajuhulgaks 130 mm.
Endiselt ootan sooja Juulit aga võrdlus 2010 aastaga oli vist natuke liiast. Pigem ka Juulit tuleks võrrelda 2003 aastaga.

Ega seda 2010 juulit/augustit ka taha, see oli liig mis liig ja lõppes kahe väga tugeva lühiajalise tormiga, mis siin palju kahju tegi. Parem leebem variant. Ning oluline oleks ka see, et nüüd põuale ei keeraks, kuna paraja ilma puhul võib sügis metsas väga seenerohke tulla.

Mul oli täna oma kartuleid väga valus vaadata, maa asub mäe otsas, kerge kaldega, aga ülemine ots ujus. Kui kartulivagude vahel on vesi kolm päeva järjest, siis see hävitab kartuli juurestiku.
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Re: Ennustame suve 2014

Post by Tarmo H »

Laupal olid juuni keskpaik ja lõpp väga jahedad. Ei osanud ka oma kõige hullemates kujutelmates nii kehva juunit oodata. Igastahes jahedus on juba teinud pöördumatut kahju mõnedele põllukultuuridele. Sademeid tuli juunis tavapärasest rohkem. Laupal nimelt 106 mm. Eestis keskmiselt tuli juunis 88 mm (allikas http://www.ilmateenistus.ee/kliima/kuukokkuvotted/).
Loodetavasti toob juuli suvesooja tagasi ja see jääb ka pikemalt püsima. Kõik sõltub kui püsivaks jääb Venemaa kõrgrõhuala.
Last edited by Tarmo H on Wed Jul 02, 2014 1:14 pm, edited 1 time in total.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Kui 2001. a tormid kestsid juulis ikka tunde, siis 2010. a tormid olid kui välk - hetkegi käis üle ja oli selleks hetkeks kõik, eriti siis muidugi 8. augusti kohta. Ida-Eestis algas pärast hiidpagi uus äike ja see kestis tunde ning põhjustas samuti kahju, kuid sellest pole mingil põhjusel üldse räägitud. Üldiselt ongi hakata plaan uurima just hiidpagijärgseid äikeseid, sest hiidpagi juba on uuritud ja uuritakse kindlasti veel.

Laagris on nüüd maa täpselt parajalt niiske, kuid täna on jälle päikeseline ja sooja lausa 20 kraadi, lisaks üsna tugev tuul - kombinatsioon, mis kuivatab efektiivselt pinnast ja kui sademeid ei tule, siis on jälle vaja hakata taimi kastma. Aga saartel ei tulnud jälle mitte midagi, vt http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/sademed/ ja kurdetakse põua üle. Varasemas kommentaaris kirjutasin, et ebasoodsalt palju sademeid on vaid Lõuna- ja Ida-Eestis, st kaugemal sisemaal tulnud. Siin loode pool ja eriti saartel kipub olema ikka veenappus, mistõttu lisavihma võtaks hea meelega vastu (mujale ei oota).

Veidi kõrgemana hoidis seda ehk vaid asjaolu, et öökülmasid sisuliselt ei olnud. - sellises sõnastuses ei ole õige. Nagu mainisin juba eespool, siis juuni alguse nädalane kuumalaine tasakaalustas kuu teist poolt. Poleks seda palavat perioodi olnud, siis oleks võib-olla rekordiliselt külm juuni olnud. Ja alles pärast seda võib mainida, et mõju avaldas märkimisväärsete öökülmade puudumine (vähemalt õhus ei registreeritud, aga maapinnal mõnel pool oli).

4. juulil jõuab kohale jah südasuviselt soe õhumass ja 6. juulist on oodata kuumust. Meteo.fi näitab 7. juuliks juba kuni 34 kraadi, vt http://cdn.meteo.fi/img/png/gfs/scandin ... _tmp.1.png. See on minu teada ainus allikas, mis arvestab õhumassi maksimaalset potentsiaali ja mitmed juhtumid, sh mai 33-kraadine kuumus, on veennud, et seda tuleks tõsiselt võtta. Konservatiivsetest portaalidest võiks vaadata WeatherOnline´i: http://www.weatheronline.co.uk/weather/ ... &R=0&CEL=C.
Kuna Venemaal on oodata üsna tugevat antitsüklonit, siis peaks kuumus kestma mitu päeva. Äikeste osa on küsitav, see oleneb antitsükloni tugevusest Eesti kohal. Igatahes loodan ka, et mingit põuaperioodi ei tule, sest eriti saartel ja siin loodes oleks see väheste sademete järel väga ebasoodne olukord.
On huvitav, et NOAA näitab uute arvutuste järgi veidi jahedamatki juulit: http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/product ... onInd1.gif
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame suve 2014

Post by Soebralik »

Eks see pisike Eesti asub nii heas kohas, et pisikesest maast olenemata, võib riigi ühes otsas olla hoopis teine ilm kui teises.
Mul oli tänagi oma kartuleid valus vaadata, vesi veel natuke vagude vahel. Kõik teede ääred lompe täis, kruusateid ei hööveldata vihma tõttu ja need lagunevad väga kiirelt. Ning siin Lõuna-Tartumaal küll 20 kraadi vist täna ei olnud, kuigi jahe ka enam polnud, momendil näitab +8. Aga väikese vihma saime tänagi kätte.
Küttepuud olid kuu aega tagasi igatahes kuivemad kui praegu.
Tundub, et see jama saab nüüd laupäevaks läbi.
Tim
Posts: 187
Joined: Wed May 27, 2009 11:52 am
Location: Sangaste/Tõrva, Valgamaa

Re: Ennustame suve 2014

Post by Tim »

Tundub nii jah, et isegi Eesti piires on uskumatud kontrastid. Viimaste nädalate valguses võin siis vaid kadestusega Jüri-suguste inimeste suunas vaadata, kes põhjapool paiknedes on juunis pääsenud kuivema jalaga, saanud päikest ja soojust, nii et taimigi vaja kasta.

Siin tuli igatahes sademeid juunikuus suurusjärgus 160-170 mm, täpsemad andmed puuduvad. Nii uskumatu kui see ka ei tundu, siis mulle ei meenu juuni algusest saadik mitte ühtegi päeva, mil oleks terve ööpäev sademeteta olnud. Isegi täna ja eile on vahelduva pilvisuse tingimustes see sahmakas ära tulnud.
Jahedus jaheduseks, aga veel enam kohutab mind see, millist kahju peavad külma ja liigniiskuse tõttu kandma Lõuna-Eesti taimekasvatajad. Vaadates oma koduaeda ja olles kõnelenud mõne asjaosalisega, siis prognoosid on ikka sünged küll. Minu kartulivaod ujusid veel täna, kuigi tänane päev pakkus ka päikest. Karta on, et selle muda sees läheb juurestik mädanema.:( Kartulikasvatus pole Eestis nii või naa teab mis tasuv tegevus, aga tänavune sügis võib meie tootjatele eriti ränga hoobi anda. Maasikakasvatajatel on tagajärjed juba käega katsuda ning olukord on kriitiline. Isegi kui saaki on, siis märkimisväärne osa sellest on juba korjamisel mädanenud.
Soebralik wrote:Ega seda 2010 juulit/augustit ka taha, see oli liig mis liig ja lõppes kahe väga tugeva lühiajalise tormiga, mis siin palju kahju tegi. Parem leebem variant. Ning oluline oleks ka see, et nüüd põuale ei keeraks, kuna paraja ilma puhul võib sügis metsas väga seenerohke tulla.

Mul oli täna oma kartuleid väga valus vaadata, maa asub mäe otsas, kerge kaldega, aga ülemine ots ujus. Kui kartulivagude vahel on vesi kolm päeva järjest, siis see hävitab kartuli juurestiku.
Parem ikka korralik kuumalaine kui see, mis praegu toimub.;) Ennast jahutada saab alati - kui aga peab juunikuus kütma nagu detsembris, siis on see vägagi häiriv ja kulukas ka lisaks kõigele. See kur@di rõskus tungib ju tuppa ka! Praegusel hetkel võtaks suurima heameelega vastu vähemalt kaks-kolm nädalat täielikku põuda - saaks selle läbivettinud maapinna kuivatatud ning kastmisvett jätkub küll vähemalt suve lõpuni.
@Elva
Posts: 420
Joined: Fri Apr 30, 2010 2:42 pm
Location: Elva

Re: Ennustame suve 2014

Post by @Elva »

Tim wrote:Parem ikka korralik kuumalaine kui see, mis praegu toimub.;) Ennast jahutada saab alati - kui aga peab juunikuus kütma nagu detsembris, siis on see vägagi häiriv ja kulukas ka lisaks kõigele. See kur@di rõskus tungib ju tuppa ka! Praegusel hetkel võtaks suurima heameelega vastu vähemalt kaks-kolm nädalat täielikku põuda - saaks selle läbivettinud maapinna kuivatatud ning kastmisvett jätkub küll vähemalt suve lõpuni.
Olen täiesti nõus. Olgu ilm ikka oma aastaajale kohane, seda rõskust ja vihma on siin niigi enamuse ajast. Tahaks isegi oma suure hoole ja armastusega kasvatatud arbuuse maitsta, mille saadavus on nüüd suure küsimärgi all. Õnneks on kuumalaine kohe ukse taga, ning loodetavasti kestabki see vähemalt sama kaua kui äsjalõppenud "mussoonvihm". Pealegi ei tähenda kuumus või selle lõpp tingimata tragöödiat, nagu oli 2010. aastal, see võib ju ka leebelt kulgeda. Põuda vaevalt SIIN nii pea tuleb.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Re: Ennustame suve 2014

Post by Jüri »

Kuigi nädala eest tundus, et päris palju sadas ka Harjumaal, käisin mõne päeva eest Vasalemmas, kus saab karjäärijärvede järgi hinnata veerohkust, ja selgus, et mitmed neist olid poolkuivanud ja kuiva jalaga pääses päris paljudest kohtadest läbi. See näitab, et põuane olukord siin jätkub. Isegi 4. juuli öösel üle pika aja sadanud suurem vihm ei andnud piisavalt vett, et põhjaveetase tõuseks ja järved muutuksid tavapäraseks. Kohalikke elanikke küsitledes selgus, et viimase kuu jooksul ongi vaid kaks märkimisväärsemat sadu olnud: 1. juulil ja 4. juuli öösel. 7. juulil jäi üks väheliikuv äike kahjuks mõned km Keila poole - kahe-kolmetunnine paduvihm oleks kindlasti põua kustutanud. Samas sai Laagri sellest pisut osa, aga nüüd kisub jälle põuale.
Saartel on muidugi olukord veelgi karmim, kuna seal pole lausa mitu kuud tõeliselt korralikku sadu olnudki. Pisut vett andis 4. juuli öine sadu ja 8. juuli äikesevihmad kohati Hiiumaal.
See on jah uskumatu varieeruvus, et kui üks osa Eestist vaevleb põua käes, siis teisel pool on uputus ja liigniiskus. Praegune põuane periood teeb olukorra veelgi teravamaks. Loodetavasti jagub nädala lõpus uue kuumalaine niiskusest eriti saartele ja sisemaale siis vähem.
4.-5. juulil alanud südasuvi (ööpäeva keskmine üle 15°C või päevane maksimum vähemalt 25°C) kestab nüüd vist küll pikemalt. Täna-homme on jahedam, v. a. saartel, aga päikest jagub palju ja 12. juulil on oodata taas tugevat kuumust.
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame suve 2014

Post by Soebralik »

vaatleja38 wrote: EDIT: Ka Juuli osas jään rahule kuigi sadas natuke oodatust vähem. Küll aga pikki prognoose vaadates tundub ,et August on täiesti mööda.
AUGUST
Võrdleks seda kuud 2003 aasta omaga. Kohatised väga tugevad sajud võivad viia lokaalsete üleujutusteni välja. Kuu alguses võib mõni üksik kuuma ilmaga päev ka olla. August tuleb ligikaudu kraadi normist soojem
Ometi tundub hetkeseisuga, et augusti ennustusega panid rohkem pihta kui juuli omaga. Vihma on augustis piisavalt, samas uputusi ei ole.

Tegelikult aga tasub Sul teha järeldused, mille alusel juuni pihta läks ja muu eriti mitte. Kas leiad mingi järjepidevuse või ilmamustrid või asi siiski rohkem juhus?
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame suve 2014

Post by vaatleja38 »

Mul oma süsteemid ja statistika mida kasutan. Juuli tuli kuivem kui ootasin aga ei saaks öelda ,et väga mööda läks. Lihtsalt läänepoolt mööduvad lõunatsüklonid jäid ära. Just ükspäev tegin arvutusi ,et 2016 ,2018 ,2020 peaks tulema väga sajused suved aga üks nendest kolmest aastast võib ära jääda. Milline vot see on juba pähkel. Juba saan ka ette ruttavalt öelda ,et järgmine suvi on selline valsitaktis suvi kus soojad päevad vahelduvad jahedamatega. Umbkaudu nagu 1992. Aga millal on jahedam ja millal soojem kuu sellest alles siis kevadel. Qbo kasutamine aitab siin palju. QBO on üks kõrgemate õhukihtide vool nagu jugavoolgi (jetstream)
Post Reply