Külm ilm 17. juunil. 2014

Postitused temperatuuri teemal
Post Reply
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Külm ilm 17. juunil. 2014

Post by vaatleja38 »

Kella 14:00 seisuga on juba mõõdetud temperatuure nagu +3,2 ja +3,1 ( vastavalt Harkus ja Vanakülas).
EDIT: 15:00 Aina paremaks läheb. Tooma nimeliselt jaamalt tuleb +2,1
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Külm ilm 17. juunil. 2014

Post by Soebralik »

Meie kandis ikka väga jahe. Kaks ja kolm kraadi peale sadu.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Külm ilm 17. juunil. 2014

Post by Soebralik »

Käisin õhtujooksul ja ei jõua ära imestada kui jahe on. Alla kolme kraadi, selliselt karda juba öökülma. Loodetavasti seda ikka ei juhtu.
Tim
Posts: 187
Joined: Wed May 27, 2009 11:52 am
Location: Sangaste/Tõrva, Valgamaa

Re: Külm ilm 17. juunil. 2014

Post by Tim »

Sajujärgselt ~1 kraad sooja - ja seda pärastlõunasel ajal. Sellist rahesadu pole vähemalt siin Lõuna-Eestis juunikuus minu eluajal küll olnud.
Väike-Maarjas registreeriti ametlikult kell 15 temperatuuriks 0,3 kraadi. Ekstreemne!

Ja ega külm polnud ainult üleeile. Nüüd on juba poolteist nädalat olnud äärmiselt jahe. Isegi päevasel ajal ei küündinud siin eilseni temperatuurid üle 10 kraadi. Eriti arktiline õhumass, või kuidas?

Kuuldavasti pidavat tulema üks jahedamaid juunikuusid üldse, kuivõrd olulist soojenemist oodata ei ole. Jaanipäeval peaks vähemalt Lapimaal lund sadama. Tundub, et soe aprill-mai pettis kõik ilmatargad ära. Vähemalt need, kes ennustasid rekordsuve.
@Elva
Posts: 420
Joined: Fri Apr 30, 2010 2:42 pm
Location: Elva

Re: Külm ilm 17. juunil. 2014

Post by @Elva »

Arvata võis, et kunagi peab see soe ju otsa ka saama. Siiski poleks ma mais 32 soojakraadi käes ägades uskunud, et pea kuu aega hiljem näen valget ollust tuiskamas. Puhkuse suhtes on juuni alati ebakindel, juulile seevastu võib peaaegu alati loota, seda on juba vähemalt 10 viimast aastat tõestanud SIIN - kui sajabki, siis on vähemalt soe. Sellele vastavalt panustan ka eelolevale juulile, kuigi Eesti ilm ei väsi üllatamast. Samas, mitte kuidagi ei mahu pähe, kui 19.mai jääbki selle aasta palavaimaks päevaks. Siit tulenevalt hakkan järjest enam uskuma, et varsti saab aprilli 30'ne kraadi piir ületatud, mis on seega juba pooltel Eesti aastaaegadest.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Re: Külm ilm 17. juunil. 2014

Post by Jüri »

Juuni esimese poole soe, mõnel päeval lausa palav ilm teeb oma töö - juuni ei pruugi tulla tervikuna silmatorkavalt külm, aga pikaajalisest keskmisest jahedam ilmselt küll.
Jah, 30 kraadi aprillis tundub usutav, kuid selle tagatusperiood (return period) on väga pikk, võib-olla sajand või nii. Rekordsuvi võib endiselt tulla, viimati mõelgem 2010. a, kui oli mais kaks nädalat südasuvist soojust või kuumust, aga juuni oli pea tervikuna jahe ja väga sajune. Me ei tea selliseid asju ette, milline eesolev suvi võib tulla - kõik võib-olla.

Kui tahame otsida mai ja juuni ilmale selgitust, siis tuleb pilk pöörata tsirkulatsioonile ja selle põhjustele.
Wangenheimi-Girsi klassifikatsioonis on Euroopale iseloomulikud kolm tsirkulatsioonivormi: vorm W – tsonaalne tsirkulatsioon, õhuvool läänest; vorm E – poolmeridionaalne tsirkulatsioon, õhuvool idast, kagust ja lõunast; vorm C – meridionaalne tsirkulatsioon, õhuvool põhjast. C-tüübile on iseloomulik olukord, kus Venemaal on tsüklon, Skandinaavias, Põhjamerel antitsüklon; E-tüübi korral on Venemaa kesk- või loodeosas antitsüklon ja/või Kesk-Euroopa kohal ulatuslik tsüklon ja W-tüübi korral on antitsüklon Vahemere regioonis (või meist lihtsalt lõuna pool), nii et Atlandi ookeanilt on tsüklonitele tee avatud.
See, milline tsirkulatsioonivorm parasjagu ülekaalus on, sõltub Rossby lainetest ja polaarpöörise tugevusest. Kui viimane on nõrk, siis saavad areneda suure amplituudiga Rossby lained, mistõttu tavapärane läänevool (tsirkulatsiooni W-vorm) asendub näiteks põhja- või kaguvooluga (vorm E) ja see tähendab suuri anomaaliaid. Skeem vormidest: http://www.upload.ee/image/4116602/vormid.png
AO indeksi tsüklilisus: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... index.html - proovige see seostada hiljutiste ilmastiku seaduspärasustega!
ilmjainimesed.blogspot.com
Post Reply