Ennustame kevadet 2013

Ülipika ajaperioodi ennustused tulevad siia.
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Ennustame kevadet 2013

Post by AikeseVideod »

Võib võrrelda eelmiste aastatega, avaldada oma arvamust "kohvipaksu pealt ennustajate & ilmaennustajate ennustuste kohta" või ennustada ise.
Tarmo Tanilsoo wrote:Ning omapoolse ennustusega välja tulete, siis kirjutate mõne sõnaga välja ka metoodika, mille põhjal on see tehtud ja miks selline seisukoht on.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by Soebralik »

Pole mõtet ennustada: kevadel läheb lumi ära ja mais tuleb juba üks korralik soojalaine.
Me ju näeme, et ka Maalehe "ilmaennustajad" panevad pea alati mööda. Suht mõttetu tegevus.Küll aga soovitan ilma jälgida ning võrrelda. Aastatega võib mingi arusaam tulla. Ja ka siis pole see sugugi kindel. Kui inimene sõltus pidevalt ilmast, siis olid inimestel ilma suhtes paremad teadmised ja ka ennustused pidasid umbes 50% paika. Aga see on ka tipp. Paremat tulemust ei saavuta keegi. Kui aga alla selle ennustada, siis tuleb see amet maha panna.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by Soebralik »

Kõikidest ennustajatest kõige hullem on Kuuse-Taat. Ta teeb neist kõige rohkem häält ja kunagi oma eksimust ei tunnista, vaid ütleb tagantjärele, et ma panin siiski pihta. Ma ei suuda seda fenomeni mõista, et Maaleht kõigest hoolimata leiab ikka ja jälle selle mehe üles.
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by AikeseVideod »

erikEST'il on siiamaani olnud põhjalikud ennustused, neid on alati huvitav lugeda olnud, temal mina soovitan kindlasti jätkata. Ta on oma ennustustega palju arenenud paari-kolme aasta jooksul. Kahju, et ta "Ennustame talve 2012/13" topic-sse ei postitanud.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by vaatleja38 »

Kõigepealt talvest - tuule suhtes arvasin õieti ,et marud jäävad ära kuna Kuuskedel on niigi raske. Talv tuli jaanuari ja veebruari summana normist soojem aga mitte niipalju kui lootsin.Lumi ei läiud vaid tuli null kraadi ümbruses Veebruaris juurdegi. Kevadest aga ootan algul üsna igavat ja halli. Lumi nagu läheb ja ei lähe ka - väga visalt soojeneb ja vahel tuleb lund juurdegi. Aprilli algul alles sulab lumi lõplikult ära. Samas peale 20.-dat aprilli soojeneb järsemini ja siis viskab juba mõnel päeval sisemaal (seega mitte Tallinnas) juba +20 ette. Sama peaks jätkuma Mai algupoolel. Siis läheb natuke külmemaks ja kuivemaks.(eelkõige öösel on öökülmasi mai teisel poolel - isegi kui päevad on päris soojad). Mai lõpus või Juuni alguses satume olukorda kus Norra merel suruvad ringi Madalrõhualad ja samas venemaal püsib Kõrgrõhuala. Meie oleme seega piiril kus ühel päeval võib tõusta kraad +30 -ni ja järgmine päev juba jälle +18. Sellised üleminekud saavad toimuma koos tugevate äikestega.
Ennustustel tuginen statistikale ja Kuu rütmidele
Seega kevadest ootan sarnasusi aastatele 2004,1995,1986,1977,1959 (9.aastane korduvusrütm kuu orbiidis lisaks 18 aastasele rütmile)
EDIT: 28.02.2013. Kuusetaadi ennustus nähtud ja kui see vastupidi panna siis ongi nii ,et kevad kipub Märtsis vinduma jääma.
Last edited by vaatleja38 on Thu Feb 28, 2013 7:27 pm, edited 1 time in total.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Kui õhumass on piisavalt soe ja vähegi päikest, tuleb ka Tallinnas üle 20 kraadi, sest oluline on tuule suund. Neid aastaid on palju, kus kevadel on mõnel päeval mere ääres sama soe või soojemgi kui sisemaal, sest tuul on maa poolt.
ilmjainimesed.blogspot.com
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by erikEST »

Ma ei saa enam eriti nii palju süveneda ja uurida. 2 väikest last muudavad natuke prioriteete ja vastutusrikkam töökoht ka. Kuna siin huvi ikkagi tuntakse, siis võin mingil jal seda asja uurida ja selle nädala lõpuks äkki mingi ennustuse välja panna. Päris võssa ei tahaks panna. See sügise ennustus läks enamuses ikka väga mööda ja see tekitas natuke tuska. Seda talve oli väga raske ette ennustada ka. Indeksid käisid nagu pendlid üles-alla ei kujunenud mingit loogikat ka üldse. See talv on olnud erakordselt stabiilne ja rahulik, kes oleks osanud arvata :)
Hetkel on näha erakordselt külma märtsikuu algust. Madalrõhkkond keerab meile arktikast väga jäise õhumassi peale ja öised temperatuurid võivad jõuda 4-13.märtsi vahel isegi -30 kraadi lähedale langeda, kui on selgemad ilmad. Hiljem hakkab soe peale tungima ja siis on päris suur tõenäosus võimsaks lumetormiks kuskil märtsikuu keskpaiku. Vastamisi satuvad ju õhumassid temperatuuriga -20 ja +10 kuskil läänemere lõunaosa kohal. Edaspidine vajaks natuke pikemat uurimist... :)
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by erikEST »

Ok uurisin natuke asja. Hetkel on NAO indeks kergelt negatiivne. Prognoosi järgi muutub se neutraalseks või kergelt positiivseks. El Nino/La Nina indeks on neutraalne prognoosiga jääda neutraalseks. Ja päikeseaktiivsus on seni olnud harjumatult vaikne päikseplekkide poolest. Siiski on päikeseplekkide osas näha siiski lõpuks ka mõningast tõusutrendi.

Märts 2013: Märtsi alguses tabavad meid madalrõhkkonnad loodest, mis toovad lumelisa ja tuisku. Iga järgnev madalrõhkkond toob arktilise külma meile lähemale ja oma karmima karguse saavutab pakane kuskil 10.-15 märtsi vahel. Tõsi - hetkel on prognoosimudelid hakanud oma meelt selles osas muutma ja prognoosivad hoopis nullilähedasi temperatuure. Minuarust on see natuke kummaline. Hetkel on Inglismaa ja Islandi vahel laiutamas võimas kõrgrõhkkond mis läänepoolse niiske ja sooja õhu teoreetiliselt ikkagi kinni pidama peaks, seega peaks ikkagi pakaseliseks minema. Kuu keskel hakkavad alles madalrõhkkonnad ookeanilt rohkem niiskust ja soojust meie poole kandma. Siiski ei lähe soojaks. Päikselisemate ilmade korral on loomulikult soojem aga enamasti valitseb kuni kuu lõpuni pilvine ja kohatiste lume ja lörtsihoogudega ilm. Temperatuur öösel -3...-8 vahel ja päeval -5...+5 kraadi vahel.

Aprill 2013: NAO indeksi kerkimisega plusspoolele on suure tõenäosusega kindlustatud madalrõhkkondade ülemvõim. Samal ajal tugevneb Lõuna-Euroopas kõrgrõhkkond, mis ajapikku soojeneb ja järjest enam Põhja- ja Lõuna-Euroopa vahel õhumasside kontrasti tekitab. Kuu alguses valitsevad küllaltki tuulised ja pilvised sulailmad. Sajab enamasti lörtsi. Päikest on vähe. Temperatuur enamasti 0...+5 kraadi vahel. Kõrgrõhkkond soojema õhuga hakkab meile trügima kuskil 10.aprilli paiku. Aafrikast kerkiv troopiline õhumass mis kerkib edelast ja endiselt jahe õhumass Läänemere kohal võivad käivitada võimsa lõunatsükloni mootori mis meile Lääne-Venemaalt lähenedes oma külma tiivaga korraliku ja ekstreemse lumetormi võib pakkuda! Lumekogused võivad küündida 20-30cm-i ööpäeva jooksul ja kirdetuul paisuda kuni 25m/sek! Peale seda tsüklonit on tee soojale õhumassile avatud ja temperatuur kerkib jõudsalt päeval üle 10 kraadi. Ei ole välistatud isegi 20 kraadi. Ilmad on päikselised ja kevadiselt mõnusad. Päikseliste ilmade kasuks räägib hetkel ka prognoositav päikeseaktiivsuse tõus mis pilvkatet peaks vähendama. Öösel esineb öökülmasid. Maha sadanud lumi muidugi sulab kiiresti ja tekitab mõningasi ebameeldivusi üleliigse vee näol. Jahedamaks, tuulisemaks ja pilvisemaks muutub ilm taas kuskil Jüripäevast. Tulev hooti või ühtlaselt vihma ja temperatuur ei kerki eriti palju 10 kraadist kõrgemale. Äikest esineb kuu jooksul vaid mõnel üksikul päeval Idapoolses Eestis.

Mai 2013: Öökülmadega peaks olema suure tõenäosusega ühelpool aga kahtlemata on need siiski mõnel rahulikul ja tuulevaiksel ööl võimalikud.Kuu alguses on oodata taas ebastabiilset kuid siiski üsnagi sooja ilma temperatuuridega päevasel ajal 12-17 kraadi.Päeval sajab sageli hoovihma ja vahel esineb äikest. :!: Siit edasi on ennustamine juba väga raske...aga eelmistele aastatele tuginedes siiski natuke võimalik.suure tõenäosusega on ilm 10.-20.mai vahel küllaltki jahe ja vihmane. Temperatuurid jäävad enamasti 10-15 kraadi vahele. Mõnel päeval võib ka üle 20 kraadi sooja tulla. Troopiline ja niiske õhumass teeb sissetungi arvatavsti kuskil 20.maist. Frontaaläikesed on võimsad ja tugevad seetõttu, et põhja poolt on tulnud Soome kohale väga külm õhumass ja Ukraina poolt saabub väga palav ja troopiline õhumass. Front pendeldab Eesti peal ja selle vahetus-läheduses väga kaua aega ja seetõttu peaks iga paik Eestis äikest näha saama. :!: Võimalikud tugevad äiksetormid võivad tuua ootamatult palju kahju, eriti pean ma silmas just erakordselt suurt rahet suures osas Eestist! Äiksetormide seeria mõne rahulikuma ja päikselisema päevaga peaks kestma kuni kuu lõpuni. Temperatuurid kerkivad pealelõunaks 23-28 kraadini. Ööd peaksid olema enamasti selgemad ja rahulikumad.
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
Kaarel
Posts: 2574
Joined: Fri May 26, 2006 10:55 am
Location: Raplamaa,Valgu

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by Kaarel »

Külvame paanikat 1...2...3!
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by AikeseVideod »

erikEST wrote:Ok uurisin natuke asja. Hetkel on NAO indeks kergelt negatiivne...
Väga huvitav ennustus, peaks mainima ning isegi natukese uurimise korral üsna põhjalik. Üritan ka rohkem videoid tuua tulevastest tsüklonitest, äikestest jne.

Offtopic: Ilmavlogi pole olnud mul veel võimalik alustada, kuna aega ei ole kooli kõrvalt piisavalt, kuid üritan tuua videoid nendel päevadel, mil võimalik.
Järgmine huvitav tsüklon, millest video üsna kindlasti teen, on Volker. See hakkab tuult tõstma 2. märsti pärastlõunal, tõenäoliselt teen sellest video 2. märtsi õhtu poole ning 3. märtsi hommikul, nii et huvilistel soovitan püsida lainel.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by Soebralik »

erikEST wrote:
Märts 2013: Märtsi alguses tabavad meid madalrõhkkonnad loodest, mis toovad lumelisa ja tuisku..

Oled selles kindel? Vana rahvatarkus ütleb, et loodetuul on taeva luud. Ja üldjuhul see peab ka paika.
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by AikeseVideod »

Soebralik wrote:
erikEST wrote:
Märts 2013: Märtsi alguses tabavad meid madalrõhkkonnad loodest, mis toovad lumelisa ja tuisku..

Oled selles kindel? Vana rahvatarkus ütleb, et loodetuul on taeva luud. Ja üldjuhul see peab ka paika.
Järgmine tsüklon, mis loodest tuleb, toob meile lumelisa ja tuisku. Algul on tuul edelast, siis on sadu paiguti tugev, 3 märtsi hommikul ja päeval on tuul loodest ja võib saartel puhanguti ka 25 m/s tulla, suurem sadu annab järgi siis, kui tuul loodesse pöördub.
See ei tähenda, et kui tsüklon tuleb loodest, et siis on koguaeg ka tuul loodest ja kohe kindlasti lumelisa ei too.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Jah, et mitte segamini ajada juhtvoolu ja tuule suunda. Juhtvool on õhu liikumine 3-5 km kõrgusel ja määrab tsüklonite ning äikeste liikumissuuna. Tuule all aga peetakse silmas õhu liikumist aluspinna lähedal (kuni mõnesaja meetri kõrguseni). Seega tänast lumetormi suunab juhtvool, mis on loodest, aga tuul tsükloni eel on lõunast ja kagust ning pöördub vastavalt tsükloni keskme liikumisega Ida-Eestis üle ida kirdesse ja põhja (Lääne-Eestis oodatakse tsükloni keskme üleminekut, mistõttu tuul nõrgeneb keskme saabudes ja seejärel hakkab loodest või põhjast puhuma).
Loodetuule kohta on statistiliselt kindlasti õige väita, et toob taeva selginemise, ehkki on igasuguseid olukord olnud, st ka ilma halvenemist. Seega sellised seaduspärasused/tähelepanekud pole ikkagi absoluutsed.
ilmjainimesed.blogspot.com
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame kevadet 2013

Post by Soebralik »

AikeseVideod wrote:Järgmine tsüklon, mis loodest tuleb, toob meile lumelisa ja tuisku. Algul on tuul edelast, siis on sadu paiguti tugev, 3 märtsi hommikul ja päeval on tuul loodest ja võib saartel puhanguti ka 25 m/s tulla, suurem sadu annab järgi siis, kui tuul loodesse pöördub.
See ei tähenda, et kui tsüklon tuleb loodest, et siis on koguaeg ka tuul loodest ja kohe kindlasti lumelisa ei too.
Selge.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re:

Post by Soebralik »

Jüri wrote: Loodetuule kohta on statistiliselt kindlasti õige väita, et toob taeva selginemise, ehkki on igasuguseid olukord olnud, st ka ilma halvenemist. Seega sellised seaduspärasused/tähelepanekud pole ikkagi absoluutsed.

Loomulikult mitte. Muidu polekski muud vaja ennustamiseks, kui vanarahva tarkus välja otsida. Need vanade aegade teadmised ongi sellised keskmised. Aga üldjuhul läheb pihta. Nagu lääs, mida kohati nimetati lausa vesikaareks rahvasuus.
Post Reply