Ennustame sügist 2012

Ülipika ajaperioodi ennustused tulevad siia.
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Ennustame sügist 2012

Post by AikeseVideod »

Juba on ilmatargad sügist ennustama hakanud, augusti lõpp on üsna varsti käes, nii et on õige aeg teha topic selle kohta.
Siin avaldame arvamust ennustuste kohta või ennustame nagu näiteks erikEST, et mingi teaduslik alus oleks olemas.

Esimene(?) ennustus ilmatarga Ilmar Tiismaa poolt:

...Vanarahvas arvas, et niiske suve järel, nagu tänavu on olnud, tuleb selge sügis.

http://www.parnupostimees.ee/944286/ilm ... et-sugist/
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame sügist 2012

Post by Soebralik »

Niiske ja jaheda suve järel on nii mõnigi kord tulnud külm vara.
Aga vaevalt suudab keegi ilma ennustada. Ehk võrdlemise ja loodusmärkidega midagi võib öelda, aga ka see pole sageli kindel.
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame sügist 2012

Post by vaatleja38 »

Statistika põhjal tundub jah ,et sügisel tuleb millalgi paar väga pikaealist Kõrgrõhkkonda sest juba ainuüksi sajuhulga järgi tuleks ikkagi üsna sajune aasta kui vahepeal nüüd isegi kuu aega midagi ei sajaks.Ilmselt tuleb sügisel palju selliseid ilmu kus ilm selge ja öösel külm - päeval siis natuke sooja ja vahel kisub siis üldse ööpäevaringselt uduseks. Pihlakate järgi tundub ,et tormid tulevad see sügis üsna hilja - võibolla alles Novembris,Detsembris.
NN. Vananaistesuvi tuleb ilmselt Oktoobri alguses.
EDIT: 23.aug postimehes hakati sügise kohta umbes sama ennustama mis juba ise arvasin - talve osa esialgu ei jaga - sooja Põhja atlandi ja senisest kõige enam lahti sulanud Põhja - jäämerega seoses. Talve ennustuse teen oktoobri jooksul kui jäämeri hakkab külmuma.
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame sügist 2012

Post by erikEST »

Olukord edaspidise suhtes on endiselt vägagi ebaselge. NAO index on napilt negatiivne ja jääb mõneks ajaks samadesse piiridesse. Samuti on nullis el-nino/la-nina indeks. Ennustuste järgi peaks siiski kas septembri või oktoobri jooksul tekkima el-nino. Tuul on sel aastal enamasti puhunud edelast-läänest mis teadagi tähendab suvel jahedamat ilma aga talvepoole minnes pehmemat ilma. Kuna tingimused on nii ebamäärased siis ei ole ka eriti võimalik, et tekib mingi kindlam stabiilsem periood...kõrgrõhkkonna pikemaajalisem teke on suhteliselt vähetõenäoline. Päikseaktiivsus on olnud küllaltki lünklik ja päike pole olnud nii aktiivne nagu prognoositud. Sellest tingitult on ilmselt ka mu suveprognoos suhteliselt rappa läinud. Päike peaks siiski oma võimu näitama hakkama alates novembrist.
September 2012: Septembri algus on küllaltki soe hoovihmadega periood. Sekka satub mõni äikselisem päev. Temperatuurid pevasel ajal 15-22 kraadi vahel. Öökülmasid pole ette näha. Kuu keskpaiku läheb korraks jahedamaks ja ookeanilt tulevad madalrõhkkonnad toovad kaasa mõõdukad tuulehood ja vihmasajud. Temperatuur langeb 10-15 kraadi vahele. Öösel on ka enamasti 10 kraadi ümbruses. Kuu lõpus on ette näha jällegi ilma soojenemist. Temperatuur tõuseb päevasel ajal 13-19 kraadi vahele, öösel jääb 5-10 kraadi vahele. Päevasel ajal sajab hoovihma ja esineb äikest aga öösel on enamasti selgem, rahulikum ja udusem ilm.
Oktoober 2012: El-nino tekkega saab meilgi valdavaks enamasti niiske, soojemapoolsem ja tormisem ilm. Kuu alguses on oodata väikest perioodi millal päevane temperatuur võib kerkida kuni 20 kraadini, kuid öösel on võimalikud öökülmad. Ilm on enamasti päikseline ja rahulik. Alates 10.oktoobrist saab oma võimu kätte tugev edela ja läänevool ning järjest kihutavad madalrõhkkonnad, mis mööduvad meist enamasti põhja ja lääne poolt, toovad meile soojemat ja niiskemat õhku. Päevasel ja öisel ajal on sooja enamasti 10-14 kraadi ümber. Tuul on ajuti päris tugev. Tuulepuhangud võivad läänemerel ulatuda kuni 23m/sek. Siiski mingit erakordset ja ekstreemset tormi hetkel ette ei näe. Kuu lõpupoole suundub suurem madalrõhkkondade liiklus rohkem lõuna poole ja meile pääseb nende põjatiivas loodest jahedamat õhku tulema. Päevasel ajal jõuab temperatuur kerkida veel kuni 10 kraadini kuid öösel on juba öökülmasid. Endiselt küllaltki soe Läänemeri (12-15 kraadi) hakkab mõjutama rannikuilma. Päeval sajab ajuti hoovihma kuid õhtutundidel tekivad rannikualadel küllaltki võimsad äiksepilved, ning sajab rahet ja lumekruupe.
November 2012: Novembri alguses jaheneb õhk iga päevaga. Päevased temperatuurid ei ulatu ka enam palju üle 5 kraadi ja öised langevad kindlamalt alla 0-i. See põhjustab rannikualadel valdavalt loodevoolu korral nii õhtul kui ka öösel tugevaid lörtsi ja lumesadusid. Lumekiht kasvab iga päevaga. Tallinnas võib see liikluses isegi taaskord probleemiks saada. Tõsisem tormitsüklon ründab meid novembri keskpaiku, mis on omamoodi verstapostiks sügise lõpu jaoks. See torm tuleb erakordne, sest mitu päeva puhub tuul puhanguti 25m/sek ja enam ning sajab ühtlaselt lund. Seega liikluses läheb raskeks ja Pärnu veetase kerkib taaskord vägagi kõrgele. Lained on merel erakordselt kõrged ja laevaliiklus oleks kindlam katastroofe ennetades kriitilisematel perioodidel "kinni keerata." Seda eriti Stockholmi ja Tallinna vahet liikuvate suuremate reisilaevade puhul. Peale tormitsüklonit on mõni rahulikum ja külmem päev, kuid tormikahjude likvideerimine kestab veel mõnda aega. Kuu lõpus liiguvad enamasti loodest üle meie küllaltki aktiivsed madalrõhkkonna lohud ühes külmema loodetuule ja lumesadudega. Tuulepuhangud palju üle 20m/sek ei tohiks ulatuda.
Temperatuurid on ööpäevaringselt -2 ja -10 kraadi vahel. Päiksel toimub suurem x-klassi plahvatus ja see tekitab häireid lennuliikluses ja elektroonika töös. Selge taeva korral võimalus näha erakorraliselt kirkaid virmalisi.
Detsember 2012: (maailma lõpp või laseme edasi??? :D) Aktiivsem päike põhjustab teadagi rohkem ka igasugu loodusnähtusi, nagu maavärinad, vulkaanipursked ja virmalised. Eestit puudutab see enamasti just lennuliikluse kohapealt. Seda nii vulkaanipursete kui ka päikeseaktiivsusest tingitud pursete puhul. Detsembri alguses muutub ilm el-nino tugevnedes taaskord pehmemaks. Temperatuurid jäävad ööpäevaringselt 5 kraadi ümber. Sajab ajuti nii vihma kui ka lörtsi. Kuu keskelt alates muutub ilm taas tormisemaks. Meie poole asub edela poolt teele võimas keeris mis arvatavasti on mingisugune orkaanijäänus kuid uuesti tugevnedes ootamatult Euroopa läänerannikut ründab. Eestisse jõuab see kuskil 20.detsembri paiku ja põhjustab tugevat lörtsist ja võibolla isegi jäävihma taolist tuisku. Tuulepuhangud ulatuvad 22-28m/sek. Teeolud muutuvad raskeks ja libedaks ning elektriliinid on raske lörtsi ja jäävihma tõttu suures murdumisohus. Jõulude paiku ilm rahuneb ja jaheneb. Pakaselist ilma on oodata peale jõule, mil temperatuur esimest korda ka -20 kraadini langeb. Lahtise ja sooja mere tõttu saavad rannikualad lund lisaks juurde.
"Maailmalõputeooria": mingi krdi viirus "lastakse kuskil laboris (meelegaa )lahti" ja see levib kiirelt üle maailma ning u 50-70% inimestest on maamunalt pühitud. :? Näääh...I wish that this isn´t true. :lol:
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame sügist 2012

Post by vaatleja38 »

erikest viiruses kahtlen kõige rohkem aga ise kahtlustan ,et talvel võib minna Iraani pommitamiseks peale USA presidendivalimisi ja sealt võib areneda jumal teab mida. Samas olen lugenud ,et see nn. maailmalõpupäev on millalgi Veebruaris 2013 (täpset päeva olevat raske määrata) mitte kuulsal 21.12.2012. Põhjus ,et mingi planeediseis oli tuhandeid aastatid tagasi olnud veidi teisel ajal ja kuna on ka kalendrites erinevusi siis olid vene teadlased arvutanud veebruari 2013 aga tegelikult ise arvan ,et ei juhtu midagi erilist , ei suuri päikesepurskeid , arvutiviirusi jms. Suurim oht on ainult Iraan aga see on ka inimtekkeline oht mitte loodusjõud.Isegi Kreeka pankrott ei viiks seda maailma rivist välja.
EDIT: 30.08.2012 Kuna nö talveunenägu oli sel aastal varakult ära panen selle ka esialgu siia alla kirja (muide eelmine talv läks unes üsna hästi pihta - v.a veebruari külm).Pole varem seda kirja pannud kuigi tabamused on üsna head.Mida siis seekord nägin ? Talve algus saab olema lumine kuni sinnamaani ,et lumi kujuneb suureks probleemiks aga siis ühel hetkel võtab kätte ja sulab kogu lumi ja arvan ,et suusataja nägemine poris tähendab seda ,et Tartu maratoni ajaks on lumega probleemid (selle puudumisega)(suusataja alustas rinnuni lumes).Ilmselt Detsembris on lund üle mõistuse.
Last edited by vaatleja38 on Sat Sep 01, 2012 2:01 pm, edited 2 times in total.
Äike
Posts: 208
Joined: Fri Jul 06, 2012 5:28 pm
Location: Jõgevamaa, Siimusti alevik
Contact:

Re: Ennustame sügist 2012

Post by Äike »

Mina just arvan, et päikesega hakkab midagi juhtuma.
Kuid see Iraani asi on päris ohtlik.
Nad on väga ettearvamatud.
Noh kõigil on oma mõte mis võib juhtuda.
Mina eelkõige arvan, et detsembrist kuni 2013 juulini on kriitile aeg, kui päikesel toimuvad ülitugevad pursked.
Ise kuulsin kuskilt, et kui päikesel hakkavad toimuma tugevad pursked võivad elektri kilbid põlema minna ja plahvatada, ahjaa öeldi, et elektriliinid hakkavad sulama liiga suurel kiirgusel.
Ise ei oska ennustuste kohta midagi öelda, kuid novembris peaks minema vaheldel täitsa rajuks ja (orkaaniks :lol: ).
Knut Nuudi
@Elva
Posts: 420
Joined: Fri Apr 30, 2010 2:42 pm
Location: Elva

Re: Ennustame sügist 2012

Post by @Elva »

Mis puudutab maailmalõppu, siis ülitugevad päikesepursked jms. on teadagi ilmselge spekulatsioon. Juhtusin hiljuti nägema saadet, kus teadlased diskuteerisid 2012 fenomenist. Nende sõnul on võimatu ennustada ette ülivõimsate päikesepursete täpset aega.
See pole ju esimene kord kui maailmalõppu ennustatakse. Kes veel mäletab 2000. aasta saabumist, ka selle eel oli samasugune paanika.
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame sügist 2012

Post by erikEST »

Haha...asi kisub väga teemast välja...need viimased postitused ja ka minu viimane lõik tuleks vast välja lõigata ja teemavälise topicu alla liigutada. :lol: Ma tahaks ka ikka edasi elada jah...Eesti on ju teadagi EL/USA ja Venemaa kontrollitavate alade piiri peal. Maalmasõjad on ju selgelt näidanud KUS toimub aktiivsem lahingutegevus...teadagi oleks see sõja korral taaskord Eesti. :?
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Re: Ennustame sügist 2012

Post by Tarmo Tanilsoo »

Administratiivne teade:

Palun tungivalt igasuguste maailmalõputeooriate levitamine ja muu sarnane teemaväline tegevus lõpetada või läheb kogu teema sulgemisele ja kasutajatele hakkavad laekuma hoiatused teemaväliste postituste eest. Ülipikkade ennustuste teemalised arutelud on niigi siin kui noatera peal ja praegused arengud ei soosi küll selle teema jätkusuutlikkust.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Re: Ennustame sügist 2012

Post by AikeseVideod »

Tim wrote:Ma arvan jällegi, et kahe suurima majanduse USA ja Hiina vahel võib detsembris sõjaks või väga konfliktseks minna, kui Ühendriikide uueks presidendiks peaks saama Romney. Eelnimetatu on nimelt lubanud presidendiks saamise korral kuulutada Hiina valuutat manipuleerivaks riigiks ning plaanib seada takistusi Aasia hiiult imporditavale kaubale.

Sorry Tarmo, ei pidanud kiusatusele vastu. Äkki liigutad OT postitused kenasti uude teemasse? Teemavälisesse alafoorumisse.
Ikka leidub inimesi, kes minu lemmikule teemale halba saatust soovivad? Kevade ennustamise topic juba istus noatera peal nii, et see oleks sisse lõiganud. Siin topicus arutleme ainult sügise ennustamise üle, võrdleme eelmiste aastatega, ning võrdleme ennustusi ja jagame arvamusi nende kohta või ennustame ise, nii et mingigi teaduslik seletus oleks olemas.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Re: Ennustame sügist 2012

Post by Tarmo Tanilsoo »

Kiusatus kiusatuseks, aga teema on minu meelest kindlalt määratletud(ülipikad ennustused 2012. aasta sügise osas). Viimane hoiatus OT osas.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame sügist 2012

Post by erikEST »

Vabandust, et ma siin omamoodi "teemamuundaja" olin...Ei sooviks selle teema lõpetamist. Minuarust on ka huvitav vaadata erinevate ennustuste kokkulangevust, sobivust. Pärast hea kiita või laita. Vahepeal olen pannud tähele, et üha kindlamalt ennustatakse ka soojemat novembrikuud, seega minu ennustatud lumetormid ja külmalained võivad kahtluse alla sattuda. Ise jään hetkel veel oma ennustuse juurde.
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame sügist 2012

Post by Soebralik »

Tegelikult pole midagi kiita, mõni asi läheb täppi, enamus mitte ja mõningad ennustused on liialt üldised: nagu talvel tuleb lumi, sügisel vihma ja tormiseid ilmu.
AikeseVideod
Posts: 451
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:14 am
Location: Kärdla, Hiiumaa / Tallinn

Re: Ennustame sügist 2012

Post by AikeseVideod »

Soebralik wrote:Tegelikult pole midagi kiita, mõni asi läheb täppi, enamus mitte ja mõningad ennustused on liialt üldised: nagu talvel tuleb lumi, sügisel vihma ja tormiseid ilmu.
Ei taha kedagi kiita, aga kõige vähem üldised ennustused on siiamaani olnud erikEST'i omad, kui välja jätta need erinevad maailmalõputeooriad.
Jääme aga ootama, mis EMHI septembriks prognoosib. EMHI septembrikuuprognoos peaks EMHI kodulehele ilmuma 3. septembril, siis on huvitav näiteks võrrelda erikEST'i ja EMHI ennustust. Kuu lõpus saab näha, kumb täpsemini välja kukkus.
http://aikesevideod.planet.ee/ - (Koduleht tulekul)
Ilmavideod - http://www.youtube.com/user/AikeseVideod (tulekul uusi videoid)
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

erikEST´i ennustused on ülijulged, näiteks mainitud orkaanijäänus. Vaatamata ebatäpsusele vms asjadele, mida võidakse ette heita, loen neid alati hea meelega, on väga huvitavad.
ilmjainimesed.blogspot.com
Post Reply