Ennustame talve 2011/12

Ülipika ajaperioodi ennustused tulevad siia.
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Ennustame talve 2011/12

Post by vaatleja38 »

Iirlased/Britid ennustavad järjekordset külma ja lumist talve kuna midagi olevat nagu Golfi hoovusega segi.
Ise pakun (loodan) seekord lühemat talve kui eelmine. Ehk alles Detsembris hakkab seekord lumi maha jääma ja külmemaks minema.Ja märtsis saab maa mustaks jälle.Paar suuremat tormi võib ka Novembris teha.
(Kui päikese aktiivsus olemasolevast veel tõuseb vastu talve siis ise arvan küll ,et see talv tuleb oluliselt vesisem aga elame näeme)

EDIT: 7.09.2011 Atlandi põhjaosa on enamuses soojem kui eelmine sügis samal ajal oli seega arvan sügise tulema tormisema aga soojema kui eelmise seega tõenäosus musta maaga novembrist suureneb (eelmine aasta juba novembris kippus lumi maha jääma)

EDIT: 14.09.2011 Sobralikule: No ise pakun ligilähedast talve nagu 2008/2009 aga on võimalik ,et sadusi on rohkem aga siis ka sulasi rohkem.
Last edited by vaatleja38 on Wed Sep 14, 2011 8:17 am, edited 2 times in total.
Karlip
Posts: 193
Joined: Tue Jul 12, 2011 2:50 pm
Location: Võru Linn

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Karlip »

Üldse külmad talved on väga tihedaks läinud koos kuumade suvedega..
Ja nüüd ilmateade.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Soebralik »

vaatleja38 wrote:Ise pakun (loodan) seekord lühemat talve kui eelmine. Ehk alles Detsembris hakkab seekord lumi maha jääma ja külmemaks minema.Ja märtsis saab maa mustaks jälle.Paar suuremat tormi võib ka Novembris teha.
Eelmisest talvest lühemat talve on väga lihtne prognoosida, sest see oli väga pikk.
Selle ennustuse oleks ka mina võinud teha, kuigi olen väga ilmakauge inimene. Seda suudaks ka iga koolilaps öelda. Püüa ikka natuke täpsemalt :D

Ise loodan ja ootan soojemat talve ja seda vaid võrdluses eelmiste aastatega. Kuid pelgan siiski, et võib taas väga külm talv tulla.
2 karmi talve järjest pole niisama. Kuid mida vaadata minevikust? Kas on juhtunud, et karme talvi võib olla rohhkem kui kaks aastat järjest?
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Tarmo H »

Ennustama ei riski ka ise hakata. Kuid ise sooviksin siiski lumerohket ja ilma ühegi sulata talve. Püsivalt külmaks mingu novembri viimases dekaadis ja siis tulgu ka lumi maha. Ühtlaselt külm talv kestku märtsi lõpuni ja siis alles mingu järsult ja püsivalt soojaks. Külma tulgu mõõdukalt kuid mingi nädalapäevad võiks jaanuaris-veebruaris ka -30 või enamgi ära tulla. Maksimaalse temperatuuri ülemine piir võiks jääda -2...-3 kraadi kanti, mitte soojem. Tuiskusi võiks tulla tihti, samuti lumesadusid. Samuti võiks talve vürtsitada 3-5 Monika sarnast lumetormi. Lume paksus võiks üle Eesti olla ühtlaselt paks (50-100 cm). Selline oleks üks õige põhjamaine talv.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Soebralik »

Igal omad soovid :wink:
Mina oleks rahul rohkete suladega lumevaese talvega. Ja et alla -15 kraadi kordagi ei tuleks. Ja jaanuaris võiks üks-kaks korralikku piksevihma tulla :D
Kuigi panin taha naeratavad näod, on mu soov tõsine, sest suure lumega on meil liiklemine raske ja sel aastal pole veel raha, et maja piisavalt soojustada.
Tim
Posts: 187
Joined: Wed May 27, 2009 11:52 am
Location: Sangaste/Tõrva, Valgamaa

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Tim »

Ennustamine on üks tänamatu tegevus, aga üldiselt ennustan pigem jahedapoolset talve, nagu nad viimased paar aastat on olnud. Ühesõnaga, midagi sellist, kus pehmemad kuid sademeterohked perioodid vahelduvad lõikava külmaga ehk siis saame meetrised hanged ning seejuures ka käreda pakase. :mrgreen:

Muidugi puhtisiklikust seisukohast võiks olla pigem lumevaene soojapoolne talv. Kuid korraliku suve nimel olen ma valmis mida iganes kannatama.
Kaarel
Posts: 2574
Joined: Fri May 26, 2006 10:55 am
Location: Raplamaa,Valgu

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Kaarel »

viimasel kahel aastal on seis selline olnud, et tuleb ära oodata maalehes see ilmatarkade talveennustus ja siis sellele toetudes 180 kraadine suunamuutus teha, kuna viimasel kahel aastal on ennustatule risti vastupidine talv tulnud.
vaatleja38
Posts: 519
Joined: Sat Jul 23, 2011 9:45 am
Location: Saue vald/Tallinn

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by vaatleja38 »

Kaarelile teadmiseks ,et see ennustus tuli juba ära viimases Maalehes.Julgemad lubasid isegi -35...-40 aga kui läheb vastupidi siis see ainult toetab minu lootusi ,et tuleb pigem normist soojem kui külmem talv. Sihiks olen endale võrdluseks pannud 2008/09 talve aga võibolla tuleb sellestki soojem.
Kaarel
Posts: 2574
Joined: Fri May 26, 2006 10:55 am
Location: Raplamaa,Valgu

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Kaarel »

teine talvine prognoos tuleb neilt kuskil jõulupaiku, selleks ajaks suudavad nad oma algse ennustuse 100% ulatuses ümber teha, selles suhtes, et sügis 2010 ei näinud keegi ette, et lumi võiks püsivalt maha tulla novembri viimases dekaadis. Mida vähem lund seda lihtsam igatahes olema saab.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Soebralik »

Kaarel wrote:viimasel kahel aastal on seis selline olnud, et tuleb ära oodata maalehes see ilmatarkade talveennustus ja siis sellele toetudes 180 kraadine suunamuutus teha, kuna viimasel kahel aastal on ennustatule risti vastupidine talv tulnud.
Tabasid naelapead :D Täpselt nii on olnud kahel sügisel järjest. Head ilmaennustajad on välja surnud, sageli kogen, et pikka ennustust suudab vaid mõni üksik ilmajaam.
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by erikEST »

Talv läheneb. Minu jaoks hakkab asi vaikselt selgeks saama. Päike on aktiivne. See tähendab seda, et tugevad päiksetuuled liigutavad atmosfääris rohkem tolmuosakesi ja pilveid on atmosfääris ka mõnevõrra vähem. Selged ilmad sügisel ja talvel tähendavad ju loogiliselt võttes pakast. Venemaa keskosa mereline osa mõjutab vähem. Üldiselt arvan, et kuskil novembri algusest tekib venemaal suur ja tugev kõrgrõhuala, mis üsna tihti oma mõjuala üle Eesti laiendab ja pakase paukuma paneb.

Oktoober 2011: Alguses nn. "liigagi soe" Tsüklonid liiguvad edelast kirdesse ja see tähendab Eesti jaoks väga sooje ilmu, isegi üle 15C. Järsk ilmamuutus toimub kuskil 10.oktoobri paiku, mille muutjaks on gröönimaa lähistel tekkiv tsüklon, mis suundub sealt edasi kagusse. Algab tormihooaeg. On äikest. Mitmed vihased tormid kihutavad üle lääne- ja põhja-euroopa. Tuulepuhangud 25-30m/sek on enam kui võimalikud. Kuna puud on endiselt lehes, siis Lääne-Eestis saavad saemehed kõvasti tööd. Temperatuur langeb iga päevaga. Rannikualadel saab võimust järveefekt. Kuna temperatuuri kontrast mandri ja mere vahel iga päevaga aina suureneb, siis on rannikul võimalikud tugevad äikesed suurte raheteradega. 20.oktoobri paiku peaks loodest tuleva külma õhu tõttu juba ka rannikualadel tihedalt lörtsi tulema. Selle aasta esimene tõsisem lume ja lörtsitorm peaks saabuma oktoobri viimastel päevadel.
November 2011: Peale lumetormi jääb ilm rahulikumaks. Rannikualadel sajab tihedalt lund(järveefekt), mujal on suhteliselt rahulik, päikseline ja pakaseline...isegi kuni -10c...öösel rohkemgi. Teine suurem lumetorm saabub 10-20.novembri vahel. See kestab mitu päeva ja on olemuselt väga ekstreemne. Eesti kattub vähemalt 50cm lumevaibaga. Liilkus on raskendatud. Jällegi tuleb ette nn. "hanges (bussides, autodes) magajaid" Ülejäänud kuu on rahulik ja pakaseline. Vahel võib mõni lumesajuga päev olla aga üldiselt paistab päike ja Eesti kohal on suur venemaa kõrgrõhkkond oma -15...-25 pakasega. Sulapäevi praktiliselt pole, kui siis ainult 1.-10.novembri vahemikus.
Detsember 2011: Kuu esimestel päevadel on pakaseline ja rahulik. Meri hakkab vaikselt jäätuma ja järveefekti sajud põhjarannikul lõpevad. Järgmised 10 päeva (5.-15.detsember) on rahutu, tuulise ja küllaltki sooja ilmaga...temperatuur 0-5 soojakraadi vahel. Kuni jõuludeni on rahulikum periood mil temperatuur tasapisi selge taeva all taaskord langeb alla -10c. Jõulude ja uue aasta vahel saabub võimas lõunatsüklon. Tuule tugevus küündib just kirderannikul isegi kuni 30m/sek. Allasadav lumekogus pole eriti suur aga hangedesse pühituna on siiski liiklus väga häiritud. Temperatuur 0...-5 kraadi vahel.
Jaanuar 2012: Jaanuari alguses saavad enam võimule loodest kagusse suunduvad tsüklonid, mis toovad meile kaasa aeg-ajalt mõõdukaid lörtsisadusid. Temperatuur jääb nulli ümber. Jaanuari keskpaigast kuni kuu lõpuni vahelduvad pakaselised ilmad pehmematega. Temperatuurierinevused päevade lõikes võivad küllaltki kontrastsed olla. Kui mõnel päeval võib null kraadi olla siis paar päeva hiljem juba isegi kuni -30. Kuu lõpp on pigem selge ja pakaselise ilmaga. Temperatuurid langevad -20...-30 vahele.
Veebruar 2012: kuu esimeses pooles (1.-15.veebruar)Venemaa ja Euroopa suured kõrgrõhualad ühinevad ja see toob venemaalt kaasa väga külma õhu. Lund sajab enamasti põhja-ja kirde-eestis. Temperatuur langeb päeval -20 kraadist allapoole ja öösel võimalikud pakased isegi kuni -35...-40C!!! Kuu teises pooles hakkab ilm tasapisi soojenema ja kuu lõpus on juba võimalikud lörtsi-vihmasajused päevad temperatuuriga 0...+5.

Päikeseprognoos talveks: Juba praegu on palju nn. x-klassi päikeseplahvatusi. Nende intensiivsus ja tugevus aina tugevneb. Talvel saame sageli imetleda tugevaid ja värvikaid virmalisi. Kuna veebruaris on pakaselised päevad, siis on eriti ohtlik kui kokku peaks sattuma päikesetuultest ettetulev GLOBAALNE elektrikatkestus ja käre pakane. Siis oleks targem otsida paik kus on küttepuud ja ahi. Elektritoitel olevad küttesüsteemid on küllaltki suure tõenäosusega rivist väljas. Ei tea mis saab aga teid on hoiatatud! :oops:
Last edited by erikEST on Tue Sep 27, 2011 10:05 am, edited 2 times in total.
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
iisak5
Posts: 17
Joined: Fri Jul 09, 2010 6:47 pm
Location: Tallinn/Põltsamaa

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by iisak5 »

Päris võimas ennustus!!!!!!!!!!!!!!
Kui sellest vähemalt 75% tõeks osutub siis mina panen sulle kevadel kasti õlut välja!!!
erikEST
Posts: 476
Joined: Thu Jan 24, 2008 1:05 pm
Location: Tallinn, Klooga
Contact:

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by erikEST »

iisak5 wrote:Päris võimas ennustus!!!!!!!!!!!!!!
Kui sellest vähemalt 75% tõeks osutub siis mina panen sulle kevadel kasti õlut välja!!!
offtopic: Eriline õllesõber ei ole aga beershake sobiks küll :D :D :D...või siis pudelike kangemat. :D
!!!Tuulispask Tallinn 17.06.2008!!!
http://s195.photobucket.com/albums/z207 ... 7-06-2008/
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by Tarmo H »

Kui neid sulasid üldse poleks ja 50+ cm lund kindlasti ka Kesk-Eestisse tuleb siis oleks selle prognoosiga 100% rahul.
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
tiigrimiisu
Posts: 44
Joined: Thu Jul 28, 2011 8:59 pm
Location: Pärnumaa, Häädemeeste

Re: Ennustame talve 2011/12

Post by tiigrimiisu »

erikEST wrote:
Oktoober 2011: Alguses nn. "liigagi soe" Tsüklonid liiguvad edelast kirdesse ja see tähendab Eesti jaoks väga sooje ilmu, isegi üle 15C. Järsk ilmamuutus toimub kuskil 10.oktoobri paiku, mille muutjaks on gröönimaa lähistel tekkiv tsüklon, mis suundub sealt edasi kagusse. Algab tormihooaeg. On äikest. Mitmed vihased tormid kihutavad üle lääne- ja põhja-euroopa. Tuulepuhangud 25-30m/sek on enam kui võimalikud. Kuna puud on endiselt lehes, siis Lääne-Eestis saavad saemehed kõvasti tööd. Temperatuur langeb iga päevaga. Rannikualadel saab võimust järveefekt. Kuna temperatuuri kontrast mandri ja mere vahel iga päevaga aina suureneb, siis on rannikul võimalikud tugevad äikesed suurte raheteradega. 20.oktoobri paiku peaks loodest tuleva külma õhu tõttu juba ka rannikualadel tihedalt lörtsi tulema. Selle aasta esimene tõsisem lume ja lörtsitorm peaks saabuma oktoobri viimastel päevadel.
Peaks mainima, et hetkel on Häädemeestel äike ja müritsab ikka väga korralikult - meri on ju veel soe
Post Reply