Kuumalaine 29.juuni- 3. juuli

Postitused temperatuuri teemal
Post Reply
@Unipiha
Posts: 381
Joined: Thu Jul 31, 2008 10:55 pm
Location: Tartumaa, Nõo vald, unipiha küla

Kuumalaine 29.juuni- 3. juuli

Post by @Unipiha »

Huvitav, et tänane hommik on palju jahedam Kagu-Eestis ja saartel on hoopis soojem. Ja võrus on ilm lausa pilves. Need pilved on siit hästi nähtavad ida-kagu suunal Image
_____________________
Häid elamusi kõigile!
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Venemaalt kandus öö jooksul Eestisse täiendavat niiskust. Kõige lähemal madalrõhkkonnale on Kagu-Eesti, seega sinna jõudis ka kõige rohkem niiskust. See soosis madalate pilvede teket, mis suure niiskuse tõttu püsisid ka päeval ja takistasid õhul soojenemast. Tegelikult aga lisandus lisaks niiskusele ka soojust, kuid pilves ilma tõttu seda ei ütleks. Lääne-Eestis on ilm päikeseline, lisaks tuul maa poolt - seega soe ilm.
ilmjainimesed.blogspot.com
Tim
Posts: 187
Joined: Wed May 27, 2009 11:52 am
Location: Sangaste/Tõrva, Valgamaa

Re: Kuumalaine 29.juuni- 3. juuli

Post by Tim »

Huvitaval kombel oli Lõuna-Eestis täna pigem jahedapoolne - maksimumid küündisid vaid 23 kraadini.
Samal ajal paistis aga olevat väga soe õhk Läänemaal, kus mitmes vaatlusjaamas kerkisid maksimumid üle 28 kraadi. Väga soe õhk oli nähtavasti ka Pärnumaa kohal.
Homme saab igatahes väga huvitav päev olema. Võib-olla on ka juunikuu rekord ohus (praeguse seisuga Pakri 31,0°C). 8) Huvitav on ka see, et juunikuus on sel aastal juba neljal päeval (7., 8., 10. ja 11. juunil) temperatuur kerkinud 30 või enama kraadini ning veel mitmel päeval selle lähedale. Homme võib veel üks päev sellesse ritta lisanduda. Pole vist kõige tavalisem juunikuu? Vähemalt viimastel aastatel jaanikuu eriti soe pole olnud.
Jüri
Posts: 1017
Joined: Sun Jun 24, 2007 11:26 pm
Location: Tallinn/Tartu
Contact:

Post by Jüri »

Väga soe õhk (kui jutt on õhumassist) oli terve Eesti kohal, mitte ainult Lääne-Eesti või Pärnumaa kohal. Õhumassist rääkides ei saa teha järeldusi mõõdetud õhutemperatuuridest; madalam temperatuur oli antud juhul põhjustatud pilvisest ilmast - suvel on ootuspärane, et kui on ilm pilves (madalad kiht- ja kihtrünkpilved), siis ikka ei tõuse temperatuur väga kõrgele, olgu õhumass nii soe kui tahes. Kolmapäev oli selles osas väga hea näide.
(Suuremate) veekogudega seoses võib-olla olukord sarnane - õhumass võib-olla kuitahes soe, aga kui vesi on külm, siis ei ole vahetult veekogu kohal õhutemperatuur kuigi kõrge. Tallinnas hakkas tuul lõuna paiku otse Soome lahelt puhuma, mistõttu kõige soojem oli hommik ja päeval ilm jahenes, kuid õhumass soojenes.
ilmjainimesed.blogspot.com
Tim
Posts: 187
Joined: Wed May 27, 2009 11:52 am
Location: Sangaste/Tõrva, Valgamaa

Re: Kuumalaine 29.juuni- 3. juuli

Post by Tim »

Nojah, kuumarekordit täna ei sündinud, kuigi mitmel pool tõusis temperatuur siiski üle 30 kraadi. Kõrgeimad temperatuurid mõõdeti Läänemaal Kasaris (30,6 kraadi) ning Valgamaal Tahevas (30,4), aga 30 piir sai ületatud ka Valgas ja Tõrvas, samuti mitmel pool Pärnumaal (Audrus, Kaansoos), Ida-Virumaal (Narva Karjääris) ning Tartumaal (Elvas).

Mainiks ära ka, et eile mõõdeti Tõraveres UV indeks 8,6, mis peaks olema uus rekord (või vähemalt selle kordamine).
Post Reply