Äikesed 7.-9. augustil

Postitused kodumaal aset leidvate äikeste, keeristormide ja meid räsivate parasvöötmeliste tsüklonite kohta.
Koit Kolga
Posts: 268
Joined: Tue Jun 12, 2007 10:35 pm
Location: Suuremõisa/Haapsalu
Contact:

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Koit Kolga »

hiiumaale jõudmas kurjad pilved täna esimesed välgud ja uriseb ka kurjalt siit edelas on lähim lõunapoolt tuleb kraami juurde
unetu öö
woofer haapsalu, ndv suuremõisa hiiumaa!
Raul. K
Posts: 2057
Joined: Fri May 26, 2006 4:01 pm
Location: Tartu, Tähtvere

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Raul. K »

Tänast päeva annab ikka kaua mäletada! Siin olnud äike oli üsna tugev, kuid põhiosa möödus ida poolt. Boakraest hoolimata korralikku pagi ei kaasnenud. Rahu vist kaua ei kesta, sest radari järgi on Lätist korralikult lisa tulemas. 5 minutit tagasi oli madalal lõunas näha palju välke. Uurisin oma sõprade ja sugulaste käest, kuidas mujal äike oli ning selgus, et minu kant pääses üsna kergelt.

Kuusalus oli pilvevalliga kaasnenud väga tugev pagi, umbes 30 m/s. See murdis õues 3 puud: vana krisi, toominga ja pihlaka, tuul oli ka väga suured kuused viimse piirini looka lükanud. Lisaks lennutas pagi rasket aiakäru 10 meetrit. Sadas ka rahet.

Puhjas oli pagi sugulase maja ees murdnud mitu puud. Ka alatskivi kandis oli palju murtuid puid

Selle postituse kirjutamise ajal hakkas kostuma pidevat müristamist. Tuleb unetu öö!
seenno
Posts: 338
Joined: Sat Jul 29, 2006 12:59 pm
Location: Türi
Contact:

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by seenno »

Türil oli korralik pagi kell 19:32-19:43, tuule maksimaalne kiirus 17 m/s, mis on vaatlusjaama puude ja hoonete vahelist asendit arvestades väga korralik näit (üle 14 m/s iile on siin harva, ka tugevate tormide korral). Vaatluskohas otse mingit kahju pold, vaid puuriidal rebis kile pealt pooleldi, teine pool pidas vastu ja hoidis ikkagi päris minema lendamast. Väikest oksarisu tuli alla ka. Linnas kuuldavasti kohati ka oksi (või puid?) murdnud, aga homme uurin lähemalt.

Hetkel sähvib vähemalt kagus ja idas kauge äike, uurin, kas edelas ka, selleks pean välja vaatama minema.
Äikest!
@Tallinn
Posts: 677
Joined: Tue Aug 22, 2006 9:51 pm

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by @Tallinn »

Image
käpa
Posts: 348
Joined: Mon Aug 13, 2007 5:39 pm
Location: Kilingi Nõmme

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by käpa »

Olin täna Viljandi maal , Suure-Jaani vallas Võlli külas tööl.kui mind äikesetorm tabas.Algas see umbes kella 19.00 paiku. Sooja oli siis 33 kraadi. Pilv tuli lõunast ja mürises ja urises pidevalt.Vihmasadu algas tugeva pagiga. vähemalt 25 - 30m/sMursdis seal samas talu kõrval metsas mitu jämedat kuuske maha.Puude ladvad kooldusid tuule käes pea 5 meetrit.Välkus pidevalt ja müristas ka jutti. Lähim välk oli umbes kilomeetri kaugusel.Vihma sadas 20 mm segu vanni, rohkem nagu tuiskas mööda maad.Tuul kestis umbes 10 min ja siis jäi sadama. kogu lugu kestis umbes poolteist tundi.Sooja oli äikese lõppedes 21 kraadi. koju sõites läbi Puiatu kilingi-Nõmme oli teele murdunud 32 puud.kodus oli torm möödunud ilma suuremate purustusteta. Oli pikali lükanud peenra ääres ühe kivi ja ära murdnud ühe vaarikavarre.Kasvuhoone jäi ka terveks.Vihma oli sadanud 26mm ja sooja on olnud täna maksimum maja taga 30,4 ja põllul lagedal 34 kraadi.Hetkel on sooja 17,4 kraadi.
Raul. K
Posts: 2057
Joined: Fri May 26, 2006 4:01 pm
Location: Tartu, Tähtvere

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Raul. K »

Kuna lubasin, siis panen mõned pildid ülesse. Paraku pole nad kuigi head, sest aias segavad puud ja teiselt korruselt ei jõudnud pilti teha, sest pidin aknaid tormi ajaks aknad kinni panema.


Image Image Image Image Image


Vahepeal möödus siit üks üsna tugeva äikesega pilv, mis tõi korralikult vihma ja kerge pagi, kuid õhtusele jäi see kordades alla. Viimasel ajal on idas näha välke ja kuulda mõningaid müristamisi.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Soebralik »

Meil siin Elva lähistel oli ikka erakordne torm. Kogu ümbrus on elektrita, Elvas liinid maas ja kohati koos postidega. Katused lennus, puid erakordselt palju maas, siinkandis elektri puudusel ei tööta ükski tankla ega pood. Ise saan postitada tänu generaatorile. Kui tugev oli tuul? Ei tea, pole mõõteriistu, kuid õhk oli lendavat risu minu kodukohas täis. Ja risu ei lenda iga tuule peale.
Nõos polnud poel katust. Kui sõita Tartust Valga poole, siis alates Lemmatsist, mis Tartu ääres, pole kusagil elektrit. Kui pimesi vaadata pisikeste asulate valguskuma, siis Lagujalt ei paista muud, kui Tartu kuma. Kõikjal valitseb pimedus. Kogu tee oli maha langenud elektriliine täis. Pakun, et nüüd võib mõnes paigas elekter nädal ära olla, sest elektritöid on väga palju.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Soebralik »

See kaart, kus on kirjas elektrikatkestused ei vasta tõele. Siin minu kandis on kõik maas ja abi kutsuda ei saa, sest 1343 meil ei tööta.
Kristjan
Posts: 114
Joined: Mon May 28, 2007 10:55 pm
Location: Tallinn, Kakumäe / Viljandi

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Kristjan »

@Tallinn wrote:Head pildid - http://pilt.delfi.ee/album/184939/
Oli too tõepoolest ääretult võimas (vaadeldaval kujul) supercell. Tänaseks siis äikestega lõpp, ehk homme jälle.
iisak5
Posts: 17
Joined: Fri Jul 09, 2010 6:47 pm
Location: Tallinn/Põltsamaa

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by iisak5 »

Sai ka eile vaadeldud ja taga aetud seda Superpilve.
Parim koht jälgimiseks oli Tallinna ringteel Kiili juures.
Kuni eilseni olin arvamusel, et selliseid asju näeb ainult Discoverys...
Meil õnnestus kuidagi väga hästi jääda pilve keskele.Üks ots ulatus umbes
Jüri kohalt Maarduni ja teine oli kusagil Saku kohal. Seetõttu ja ka torm
Tallinna kohal suhteliselt tagasihoidlikuks. Selle võrra rohkem möllas aga
Lasnamäe-Maardu kohal.
Videomaterjali on ca 40minutit. Paremad palad katsun siia üles riputada
esimesel võimalusel.
Seal on mida vaadata!
Tarmo Tanilsoo
Site Admin
Posts: 3028
Joined: Wed May 24, 2006 7:23 am
Location: Laguja, loc: KO38FD
Contact:

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Tarmo Tanilsoo »

Siin on olukord praegu selline, et eilset päeva annab juba mäletada. Justkui oleks 2001. aasta juuli uuesti juhtunud. Enne kella 19 õhtul puhkes siin tugev äikeseraju. Tuuleiilid olid raudselt üle 25 m/s. Murdunud on puid ja puuoksi, aias olnud varikatus on rusudeks ning selle all olnud aiamööbel 180 kraadi peapeale keeratud. See pidi ikka üüratu tuul olema. Hooned näivad terved olevat, sama ka nt. antennidega katusel, need elasid tormi üle. Elekter läks ära vahetult enne raju algust, ning puudub siiamaani. Eesti Energia koduleht ütleb siinse koha kohta: "Katkestuse lõpp: määramata". Eks näis kui kaua tuleb pimedas olla.

Natuke pärast äikest läks mitmeks tunniks maha ka EMT Internet.

Lugedes siin mõningate postitusi "pettumusest" jms, siis ei oska ma küll midagi selle kohta öelda. Sõitke Eesti idapoolele ja hakake siis postitama et "tuleks ometi kõva torm!" jne jne. Sellise edasise käitumise peale hakkan küll andma juba hoiatusi. Nagu eelpool on kirjutatud, tormituul on kena kuni endale kahju ei tee.
Kui ei ole märgitud teisiti, väljendavad minu postitused minu isiklikke seisukohti.
Soebralik
Posts: 328
Joined: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm
Location: Laguja

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Soebralik »

Tarmo Tanilsoo wrote:Eesti Energia koduleht ütleb siinse koha kohta: "Katkestuse lõpp: määramata". Eks näis kui kaua tuleb pimedas olla.
Kuna nägin, mis eile traatide ja kaablitega on siin-seal juhtunud, siis võib elektrikatkestus ulatuda isegi nädalani. Kusjuures Kääni külas oli peale tormi elekter mingi aja olemas.
Kaivo
Posts: 251
Joined: Sun Dec 27, 2009 6:29 pm
Location: Tallinn

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Kaivo »

Midagi sellist mis eile oli pole mina veel näinud
Olin kaberneemes selles sadamarestoranis, alguses tuli äikesepagi , käisin rannapeal mõõtsin ära kohati kuni 31m/s , toolid , lauad , osad toidunõud , varikatused lendasid , varikatus tuli vahepeal isegi aknasse aga aken on terve siiamaani .
Siis oli mere peale näha sajujoont , sadu oli väga tugev , sadas 16mm .
Elektri viis ära ja kõik restoranisööjad kutsuti sisse ja ema (juhataja seal) helistas päästeametisse ja päästeamet ei luband 30min kedagi välja .
Terve küla elekter oli läinud .
Sähvis vahetpidamata 2-3 korda sekundis. Müristamisega sama .
Need nõud mis olid õues laua peal raju alguses , enamus neist lendas puruks vastu maad .
Temperatuur oli pärast seda 10-15 kraadi langenudd .
Nice :)
Tahaks veel siukest asja näha :)
seenno
Posts: 338
Joined: Sat Jul 29, 2006 12:59 pm
Location: Türi
Contact:

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by seenno »

Türi sai ikka ka kenasti eile, pole midagi öelda, sellist asja pold siin isegi 2001 juulitormide ajal. Kesklinna piirkond just on enam saanud. Peent risu on puude all muidugi igal pool hulgaliselt. Aga kesklinna pargis nägin paari suuremat murtud puud. Kooli aias suht noor vaher 4-5 meetri kõrguselt kõige täiega katki murtud. Vähem kui 100 m eemal üks toomingas murtud. Kooli siseõuel, mis 3 kaarest hoonega ümbritsetud, on hõbekuusk juurtega välja rebitud ja ümber paisatud (suht pindmine ja väike juurestik ka), paberi ja klaasi konteinerid (üsna tühjad) on samas külili paisatud.

Kui Türi meteoroloogiajaam märkis tuule kiiruseks maksimaalselt 17 m/s, siis siin kesklinnas on Türi Gümnaasiumi automaatjaam 12 m kõrgusel kooli katusel registreerinud puhanguks 24,6 m/s kell 19:35 suunalt SSW (andmete vastuvõtu errori korral näitab 25,6 m/s ja NW suunaks). See juurtega välja tiritud kuusk tundub selle näiduga igati kokku sobiv.
Äikest!
Tarmo H
Posts: 791
Joined: Sat May 27, 2006 3:42 pm
Location: Järvamaa, Laupa
Contact:

Re: Äikesed 7.-9. augustil

Post by Tarmo H »

Laupa pääses ikka palju kergemalt kui Türi (Laupa Türilt mõni km edelas). Minu teada pole siin külas mitte ühtegi puud murdunud, isegi mitte oksi pole murdunud, samuti katused peaks samas seisus olema kui oli enne äikest.
Lisasin siinsest nõrgavõitu äikesest ka video youtube'sse:

http://www.youtube.com/watch?v=Jka_n6Z-IEY
Palju äikest! Palju torme! Rohkelt sademeid! Palju palavust! Palju pakast!
Post Reply